‘De crisis in het Westen is echt, structureel en zal waarschijnlijk voortduren,’ aldus de Britse schrijver en financieel journalist Edward Luce (1968). Maar: ‘niets is onoverkomelijk,’ stelt hij ons gerust. Volgens Luce moeten we kijken naar hoe het Westen is ontstaan zodat we vanuit daar de verschillende crises kunnen begrijpen en aanpakken.
De Brit Edward Luce is Amerika-expert, schrijver en journalist.
Na de val van de Berlijnse muur heerste de hoop dat de liberale democratie een opmars zou maken. In het boek The Retreat of Western Liberalism (2017) beschrijft Luce waarom westerlingen sinds de jaren ’80 niet meer geloven in de vooruitgang. En hoe het democratische liberalisme en de globalisering van de afgelopen decennia met elkaar clashen. De gevolgen zijn bekend: de opkomst van quasi-democratische leiders als Trump, Erdogan, Poetin en Orban. Economische groei is volgens Luce het middel dat liberale democratieën bij elkaar houdt. De Brit pleit dan ook voor de komst van een basisinkomen voor iedereen. Tegelijkertijd vindt hij dat financiële compensatie niet de enige voorwaarde is om meer gelijkheid te genereren.
De correspondent en columnist van The Financial Times beschrijft in zijn boek een keerpunt in de jaren zestig. De mannen in de arbeidersklasse voelden zich ongehoord en niet vertegenwoordigd door de opkomst van de hippie-idealen. Een gevolg was dat deze groep overstapte naar conservatieve partijen waardoor onder anderen Thatcher en Reagan aan de macht kwamen. Sinds de jaren zeventig lag de nadruk meer op het kunnen van het individu. De participatiemaatschappij kwam op en de zorgmaatschappij nam een steeds minder grote rol in. Een ontwikkeling die nu nog steeds gaande is.
Luce zette zijn theorieën uiteen in een aantal boeken. In zijn boek Time to Start Thinking (2012) stelde hij de vraag of de Verenigde Staten zichzelf kan vernieuwen op politiek en economisch niveau. In het werk In Spite of the Gods: The strange rise of modern India (2011) beschrijft hij de opkomst van India. Zo denkt hij dat India een grote economische macht kan worden in 2032.
Zijn interesse in politiek zit in het bloed. Zijn vader was onder andere Member of Parliament en Minister of State of the Arts. Edward Luce maakte de studies filosofie, politicologie en economie af, waarna hij correspondent werd in het Zwitserse Genève. In 1995 werd hij correspondent voor Financial Times in de Filipijnen en werkte hij later als redacteur in New Delhi. Verder schreef hij toespraken voor Clintons Minister van Financiën Larry Summers tussen 1999 en 2001.