"Op menstruatie rust een groot taboe. Daardoor wordt weinig kennis gedeeld over menstruatie en seksualiteit, zowel thuis als op scholen. Dat zorgt voor veel misvattingen over menstruatie. Zoals het normaliseren van extreme krampen. Er wordt tegen vrouwen gezegd dat de krampen overgaan zodra je kinderen krijgt.
Ik was eens in een vluchtelingenkamp waar ik een vrouw ontmoette aan wie ik vertelde dat extreme krampen niet normaal zijn, en dat je kan lijden aan endometriose of dysmenorroe. Haar gezicht klaarde op, ze besefte dat ze met de juiste medicijnen echt niet dagen in bed hoefde te liggen. Kennis is macht, zeker voor de meest kwetsbare mensen.
Menstruatiearmoede kun je tegengaan door te praten over PCOS, endometriose, perimenopauze, weten wanneer je naar een dokter kunt gaan… Het gaat om toegang tot een gynaecoloog of vroedvrouw. En om het ontmaskeren van de misvattingen die er bestaan, zoals dat ondraaglijke pijn niet normaal is.
Wat alles nog erger maakt, is dat de overheid een omstreden lijst met essentiële goederen heeft opgesteld waar ze subsidie voor vrijmaken. De inflatie in Libanon zorgt er namelijk voor dat veel producten onbetaalbaar worden. Wat me woedend maakt is dat op de lijst wel scheerproducten voor mannen staan, maar menstruatieproducten zijn weggelaten. Je kan dus wel als man gladgeschoren de straat op, maar als vrouw word je zo gedwongen om thuis te blijven."