Zo heeft Human samen met Schooltv Medialogica afleveringen speciaal bewerkt voor in de klas. Daarnaast hebben Human en Beeld en Geluid de handen ineen geslagen voor een educatief programma. Onder leiding van de makers van Medialogica gaan leerlingen in discussie en worden ze zich onder andere bewust van de werking van de publieke opinie en de rol die media daarin spelen.
Na de uitzendingen gaat Medialogica verder in de klas.
Masterclass Medialogica
Beeld en Geluid en Human slaan de handen ineen voor een educatief programma over de waarheid van het nieuws. Onder leiding van de makers van Medialogica gaan je leerlingen in discussie en worden ze zich bewust van de werking van de publieke opinie en de rol die media daarin spelen.
De lange arm van China
De Chinese overheid probeert ons beeld van China te beïnvloeden en hanteert daarbij de wortel en stok: zij financiert het Chinese taalonderwijs in Nederland en intimideert Chinacorrespondenten. Volgens oud-Chinacorrespondent Tom Van de Weghe kun je in China alleen succesvol zijn als correspondent als je het spel meespeelt door kritische berichten af te wisselen met positieve geluiden. Behalve intimidatie, past China ook publieksdiplomatie toe. In Nederland leren ruim 2800 Nederlandse scholieren op kosten van de Volksrepubliek Chinees. China zou dat doen om de dialoog te bevorderen, maar volgens critici bedrijft China pr via de schoolbanken.
Download de lesbrief hier.
#MeToo: speelt de media voor rechter
#MeToo is zonder twijfel een van de grootste mediagebeurtenissen van deze nieuwe eeuw. Vanaf het moment dat de hashtag in oktober 2017 voor het eerst werd gebruikt, zijn er steeds meer zaken boven komen drijven en wordt er veel over gepubliceerd. Het Human-programma Medialogica onderzoekt de rol van journalisten in dit fenomeen. Wanneer stellen zij terecht een misstand aan de kaak en helpen zij de emancipatie van slachtoffers van seksueel machtsmisbruik? Wanneer kunnen vermeende daders zich beklagen over ‘trial by media'?
Download de lesbrief hier.
Oostvaardersplassen
In 2018 komt er een eind aan het imago van de Oostvaardersplassen als boegbeeld van de ongerepte natuur, waar de mens zo weinig mogelijk ingrijpt en de natuur zoveel mogelijk zijn gang kan gaan. Boswachters worden bedreigd, burgers gooien balen hooi over de hekken van het gebied en delen op Facebook massaal foto's van vermagerde grote grazers. Uiteindelijk besluit de provincie Flevoland, onder druk van de publieke opinie, om de dieren zelf bij te voeren.
Medialogica onderzoekt hoe de gemoederen over de grote grazers in 2018 zo hoog konden oplopen en wat de gevolgen daarvan waren voor de betrokkenen. Medewerkers van Staatsbosbeheer, ecologen, actievoerders, filmmakers en bestuurders blikken terug.
Download de lesbrief hier.
Heel Holland zoekt
Op 7 mei 2013 raakten de broertjes Ruben en Julian vermist. Hun vader is die ochtend dood gevonden. Hij had zelfmoord gepleegd. Twee weken lang werd er fanatiek naar de broertjes gezocht en er werden speciale burgerzoekacties opgezet. Uiteindelijk werden de broertjes dood gevonden. De zaak werd door verschillende media opgepakt. Er werd gesuggereerd dat de media op een respectvolle manier omgingen met de zaak, maar de moeder van Ruben en Julian denkt daar heel anders over. Haar privacy is door allerlei instanties geschonden. Wat was de rol van de media bij deze vermissing?
Download de lesbrief hier.
Aanrijding of aanslag?
Op 10 juni 2017 rijdt een man het Stationsplein in Amsterdam op. Hij raakt hierbij voetgangers en er vallen gewonden. De auto komt tot stilstand tegen de ingang van het metrostation. Wat is er precies gebeurd? En hoe berichtten de politie en verschillende media hierover? Is dit een aanslag?
Download de lesbrief hier.