Ondanks de grote ambities en beloftes van de internationale afspraken vinden dagelijks vele mensenrechtenschendingen over de hele wereld plaats, vertelt Nazarski. “Vandaag de dag ligt de democratie en de rechtstaat onder vuur. In vergelijking tot vijftien jaar geleden zijn meerdere autoritaire regimes opgedoemd. Niet alleen China of Rusland zijn voorbeelden van repressieve regimes. Ook in Europa staan mensenrechten onder druk. Kijk maar naar Turkije, Hongarije en Polen,” zegt Nazarski.
Over die trend is Nazarski uiterst bezorgd. “In de autoritaire regimes wordt de onafhankelijke maatschappelijke ruimte ingekrompen door wetgeving, intimidatie en manipulatie van de bevolking. De regimes ontwerpen en gebruiken wetten om de vrijheden van burgers, advocaten, journalisten en kunstenaars aan banden te leggen. Ze maken mensenrechtenverdedigers verdacht.”
Al eerder schreef Nazarski in een column dat we meer en meer zien dat “mensenrechten onder druk staan en we geconfronteerd worden met de taal van verdeeldheid, uitsluiting, angst en zelfs haat.” Volgens Nazarski lijkt het soms “of onze samenleving daar enigszins aan went, dat het de norm wordt, maar het is niet ‘normaal’ dat mensen uitgesloten worden, dat mensenrechten opzijgezet worden als dat even beter uitkomt. Dat de democratische rechtsstaat die wij hier opgebouwd hebben en waar we zo enorm veel baat bij hebben, aangetast wordt,” schrijft Nazarski.
“Misschien is die rechtsstaat, en onze vrijheid, zo vanzelfsprekend dat we het belang ervan niet altijd meer zien, dat we ook niet altijd de verantwoordelijkheid nemen die democratische rechtsstaat te koesteren en uit te bouwen. Maar die verantwoordelijkheid moeten we wel degelijk op ons nemen.” Nazarski sluit daarom af met een oproep: “Wie niet wil dat Nederland ook die kant uit gaat, moet van zich laten horen. In gesprekken, in de mensenrechtendialoog, op sociale media, in het debat en ook in het stemhokje. Kies voor mensenrechten. Want die zijn niet vanzelfsprekend.”