Myanmar, in Zuidoost-Azië, telt zo’n 54 miljoen inwoners. De belangrijkste godsdienst is het boeddhisme, hoewel ook vele andere religies en etnische groepen bestaan. Sinds de onafhankelijkheid van Groot-Brittannië in 1948 zorgt deze grote diversiteit voor veel conflicten in verschillende deelstaten.
Lange tijd, van 1962 tot 2011 werd het land geregeerd door een militaire dictatuur. Onder leiding van Aung San Suu Kyi keerde daarna een burgerregering terug, maar deze overwinning werd genegeerd door de regerende junta van Myanmar. Gedurende vijftien jaar huisarrest zette Nobelprijswinnaar Suu Kyi zich in voor mensenrechten, vrije verkiezingen en democratische hervormingen in Myanmar. In 2015 behaalde ze opnieuw een grote verkiezingsoverwinning, en werd ze Adviseur van Staat (vergelijkbaar met wat we in Nederland minister-president. noemen), en daarmee het hoofd van de regering.
Overigens is Suu Kyi niet onomstreden. Zo moest ze in december 2019 nog verschijnen voor het Internationaal Strafhof na een aanklacht wegens volkerenmoord op Rohingya, een moslimminderheid.
Tijdens de periode waarin Suu Kyi aan de macht kwam, brachten documentairemakers Corinne van Egeraat en Petr Lom veel tijd door in Myanmar. “We woonden daar ongeveer vier jaar, van 2013 tot 2017. Dat was een bijzondere tijd, want Myanmar was toen één van de laatste volledig afgesloten dictaturen die zich openstelde voor de wereld. Op het eerste gezicht doorliep het een soort vreedzaam democratiseringsproces,” vertelt producent Van Egeraat.