Je afval scheiden, die vakantie met het vliegtuig laten schieten, zuinig met je energie omgaan... Je kan ervan uitgaan dat we allemaal stappen nemen voor een betere wereld. Maar je hebt mensen die daar nog een stukje verder ingaan. Extreem duurzaam zoals Emily-Jane Townley: zeven jaar geleden stapte ze over naar een leven met zo min mogelijk afval.
Zeven jaar geleden gooide Emily-Jane Townley het roer om: voortaan zou ze gaan leven zonder afval. Van één pedaalemmer afval in een ochtend ging ze naar - hou je vast - één pedaalemmer afval per jaar.
Vertel, hoe kwam je tot deze rigoureuze stap?
"Ik was altijd al bezig om duurzaam te leven. Mijn leven lang ben ik vegetariër, ik fiets veel en hou ervan om in de natuur te zijn. Maar toen ik drie kleine kinderen had en we omkwamen in het afval dacht ik: dit moet anders. Ik zag een filmpje van een vrouw op de BBC die al haar restafval van een jaar in één weckpot had verzameld. Dat wilde ik ook kunnen bereiken.
Dat was zeven jaar geleden. Ik gooide toen een pedaalemmer aan afval weg in een ochtend. Nu doe ik er een jaar over om een pedaalemmer met restafval te vullen."
Hoe doe je dat, leven zonder afval?
"Het is zoveel makkelijker dan je denkt, toen ik begon te leven zonder afval slonk de hoeveelheid dingen die ik weggooide heel snel. De keuzes die ik maakte hadden gelijk veel effect. En het is leuk om te doen.
Het gaat er vooral om dat je voorkomt dat je afval overhoudt, dus dat je bepaalde spullen niet in huis haalt. Als ik naar de supermarkt ga dan neem ik katoenen tassen mee die ik zelf heb gemaakt, daar stop ik dan groente en fruit in, maar ook brood. Kaas neem ik ook mee in een speciale doek die ik heb gemaakt. Voor alle ‘natte’ producten zoals olijven neem ik een glazen pot mee. Maar ook koffie neem ik mee in een glazen pot.
Bij sommige supermarkten kom ik niet meer, daar is het onmogelijk om producten zonder verpakkingen te kopen. Maar bij veel supermarkten kun je best je brood in een katoenen zak laten doen in plaats van in een plastic zak. En op de markt is het nog een stuk makkelijker.
Daarnaast ben ik heel zuinig op mijn spullen. Als ik eens iets nieuws nodig heb dan kijk ik altijd eerst of ik het tweedehands kan kopen."
Wat is de grootste uitdaging die je bent tegen gekomen?
"Veel cosmetische producten zijn in plastic verpakt, maar daar heb ik ook oplossingen voor gevonden. Ik maak nu mijn eigen deodorant, dat is veel makkelijker dan ik dacht! En voor de was gebruik ik een wasbal, waardoor ik geen wasmiddel meer nodig heb.
Maar niet alles kan perfect. Soms sta je voor een keuze waar je toch een andere afweging maakt. Veel vegetarische producten zijn bijvoorbeeld in plastic verpakt. Dan koop je wel iets met een verpakking eromheen, maar ben je ook beter bezig voor het milieu omdat je geen vlees eet."
Waarom kies je ervoor om op deze manier een verschil te maken?
"Het lijkt soms wel een vergeten punt in Nederland. Alles is zo goed geregeld, als je afval weggooit dan wordt het netjes opgehaald en verdwijnt het uit het zicht. Maar dan bestaat het nog steeds. Al het plastic dat ooit geproduceerd is bestaat nog steeds. Als het eenmaal gemaakt is verteert het niet, het wordt alleen maar kleiner en kleiner. Ik vind het belangrijk dat mensen zich er bewust van zijn dat we een afvalprobleem hebben.
Laatst bedacht ik me dat de kinderen een nieuwe regenjas nodig hebben, maar de meeste jassen zijn gemaakt van plastic of pvc. Ik zou graag een regenjas willen hebben dat van bio-plastic is gemaakt, zodat je geen aardolie meer nodig hebt.
Je blijft over al dat soort dilemma's nadenken. Vroeger kocht ik wel eens kaarsen die gemaakt zijn van parafine, aardolie. Nu maak ik kaarsen van sojawas of bijenwas. Er is ontzettend veel dat je kan veranderen. Het blijft altijd een proces, waar ik mijn leven lang mee bezig zal blijven."
De Grote Klimaatkwis
Op zaterdag 24 oktober om 21:40 uur zendt Human De Grote Klimaatkwis uit op NPO 1. Harm Edens test de kennis van Pieter Derks, Jörgen Raymann, Dyantha Brooks, Rayen Panday, Merel Westrik en Francis van Broekhuizen op het gebied van klimaatverandering. In twee teams spelen zij de kwis met vragen over eten en drinken, huishouden en vervoer. Anna Gimbrère praat ons bij over de meest recente innovaties en onderzoeken en geeft tips hoe je zelf praktisch kunt bijdragen aan een beter klimaat.