Na een afspraak bij de dokter is het duidelijk: je partner is met de ziekte van Parkinson of Alzheimer gediagnosticeerd. Verschrikkelijk nieuws waar je samen mee naar huis gaat. Toch ontbreekt er iets belangrijks in dit gesprek, vindt ex-verpleegkundige, schrijver en mantelzorgtrainer Maria Grijpma. "Zo gauw een patiënt een diagnose krijgt voor een ziekte, zou de naaste de diagnose van mantelzorger moeten krijgen."
In Nederland is op dit moment één op de drie mensen mantelzorger. Bijna tien procent van hen - binnen de mantelzorg voor Alzheimer-patiënten zelfs zestien procent - voelt zich zwaar overbelast. Voor mantelzorgtrainer Grijpma is dat te veel en ze vindt dat er wat aan gedaan moeten worden. Te beginnen bij betere voorlichting aan mantelzorgers.
Samen met vriendin Inge Jager schreef Grijpma het boek 'Klein geluk voor de mantelzorger', waarmee ze al 20.000 mantelzorgers een hart onder de riem hebben kunnen steken en waarin ze advies geven om de zorg te verlichten. Daarnaast geven ze cursussen aan (ex-)mantelzorgers waar ze hun 'recepten' met elkaar bespreken.