Vrijdag 27 september is het zover: de straten van Den Haag vullen zich met klimaatstakers. Zij vinden dat de politiek zich meer en vooral op een rechtvaardige manier moet inzetten voor een leefbare planeet. De demonstratie is onderdeel van de stakingen en protestacties die de afgelopen week over de hele wereld plaatsvonden. De protestreeks heeft als doel te laten zien dat het klimaat wereldwijd een te lage politieke prioriteit heeft.
De klimaatmars van deze week is niet de eerste in Nederland dit jaar. In februari liep een klein protest uit tot een staking van duizenden jongeren. Niet veel later, op 10 maart, kwamen ook volwassenen in grote getale samen in Amsterdam om aandacht te vragen voor het klimaat. En afgelopen week gingen onder andere in Maastricht al velen de straat op.
Maar, heeft het eigenlijk wel zin om te protesteren? We vroegen een antwoord op deze vraag aan Martine Doppen (jongerencoördinator van milieudefensie), Kristof Jacobs (politicoloog aan de Raboud Universiteit), Marjan Minnesma (directeur van Stichting Urgenda) en Jacquelien van Stekelenburg (hoogleraar Sociale verandering en conflict aan de Vrije Universiteit van Amsterdam).
Tekst gaat verder na afbeelding