De gemeente Rotterdam startte een paar jaar geleden een campagne tegen eenzaamheid. De invoelende Ada (59) en haar nuchtere overbuurvrouw Wilma (70) twijfelen geen moment en worden vrijwilligers. Samen leggen zij huisbezoeken af, op zoek naar eenzame ouderen die hulp behoeven. In de documentaire laat regisseur Stella van Voorst van Beest het weerbarstige dagelijkse (samen)leven zien in een mix van rauwe realiteit en humor.
- Goede gesprekken
Naar aanleiding van de documentaire organiseerde Human i.s.m. Basalt Film ‘Goede gesprekken’, paneldiscussies in verschillende gemeenten om de lokale aanpak van eenzaamheid in kaart te brengen. Dat resulteerde in 32 druk bezochte meetings waarvan we er zelf 10 initieerden en 22 door derden op eigen initiatief zijn georganiseerd, met behulp van een door Basalt gemaakte toolkit. Een groot deel van de bezoekers van het impactprogramma heeft aangegeven door de tour aangezet te zijn tot actie.
Van de bijeenkomst in het Amsterdamse Ketelhuis maakten we een verslag. - De televisie-uitzending van 'Goede buren' planden we in de ‘Week tegen de eenzaamheid’. In het kader van de overheidscampagne ‘Eén tegen Eenzaamheid’ communiceerde het ministerie van VWS de film en de ‘Goede gesprekken’ naar zijn netwerk, waar Human automatisch ook onderdeel van is.
- De Filmkrant: "Wilma en Ada zijn als Cagney and Lacey. Ze lezen signalen af, als detectives van de eenzaamheid […] een aangrijpend document over ieders toekomst."