Het regent hard in Dordrecht. Regenwater stroomt over de klinkers op het Vogelplein, en klettert op de daken van de kraampjes die in een cirkel op het plein zijn opgesteld. De jaarlijkse Groendag trekt, ondanks het weer, een flink aantal bezoekers die met hun pas gekochte plantjes het plein afstruinen.
Eén kraampje staat dit jaar voor het eerst op de Groendag: dat van Operatie Steenbreek. Dit initiatief werd in 2015 opgericht om verstening van tuinen tegen te gaan. Dordrecht is nog maar net aangesloten bij de stichting.
De bedoeling is dat bewoners een tegel uit hun tuin inleveren bij Operatie Steenbreek in hun eigen gemeente. Vervolgens krijgen ze daar een plantje voor terug. ‘Tegel eruit, tuintje erin,’ zegt Roel van Dijk, algemeen secretaris en algemeen projectleider van Stichting Steenbreek.
‘Steenbreek is ontstaan uit zorg over verstening, en de daarmee gepaard gaande afname van biodiversiteit. Die verstening komt doordat mensen denken dat het minder onderhoud vergt, of dat ze geen groene vingers hebben.
‘Maar ook door de trend dat je tuin een soort verlengstuk is van de woonkamer,' zegt Van Dijk. 'Wij willen die trend dus keren, en meer groen in de tuin zien.’
Tientallen gemeentes doen al mee met Operatie Steenbreek. De gemeente kiest de planten uit, vaak in samenwerking met lokale partijen, en die krijg je dus in ruil voor een tegel. Zo komt er meer groen in de private ruimte.