Dat kinderen recht hebben op onderwijs, lijkt in Europa de normaalste zaak van de wereld. Maar wat nou als je niet naar school kan omdat je in een vluchtelingenkamp zit? Zo'n kamp is bedoeld voor kort verblijf en educatie lijkt daarom misschien niet nodig. Toch moeten veel kinderen langer blijven dan 'bedoeld', soms wel twee of drie jaar. Een belangrijk deel van je jeugd, waarin je je zowel sociaal als intellectueel ontwikkelt.
Alaeddin Janid, zelf gevlucht Syriër, ontdekte het gebrek aan onderwijs in een vluchtelingenkamp in Griekenland en was geschokt. Dit was toch Europa, waar alles goed geregeld is? Toch was de situatie in het Griekse kamp net zo erbarmelijk als de kampen in Syrië.
Janid wist dat hij iets voor de kinderen in de kampen wilde betekenen. Eerst moest hij zelf nog ergens asiel vinden. Hij kreeg een plek in Nederland en vanuit daar richtte hij Happy Caravan op, een non-profit organisatie die educatie aanbiedt aan kinderen in vluchtelingenkampen. Vorige week won Janid de prijs voor Leukste Onbekende Wereldverbeteraar 2019.