Afgelopen zomer hebben we met Het filosofisch kwintet vijf afleveringen lang gesproken over de democratie. We spraken over de rol van identiteit, propaganda en de markt in de politiek. Eén van de meest boeiende gesprekken ging over de toekomst van de democratie. Hoe moeten we verder nu de politiek steeds populistischer wordt? Bastiaan Rijpkema zat deze aflevering ook aan tafel. In zijn boek schrijft hij over ingrijpen in de democratie. Wanneer de democratie dreigt te worden afgeschaft, mag diezelfde democratie weerstand bieden. Maar wanneer is het juiste moment? En hoe herken je een anti-democratische kracht? Mag de democratie überhaupt ingrijpen of terugbijten? En waarom is dit nu zo urgent?
Zaterdag 28 oktober - 15.15-15.45 - Agnietenkapel
Tijdens Brainwash Festival (21 - 28 oktober) laten talloze sprekers hun licht schijnen over actuele thema’s. Moeilijk kiezen, dus geeft Clairy Polak, presentator van Het Filosofisch Kwintet, vijf tips.
Bastiaan Rijpkema - Weerbare democratie
Luuk van Middelaar - Een nieuwe politiek
In diezelfde serie van Het filosofisch kwintet kwam natuurlijk Europa aan de orde. Politiek filosoof Luuk van Middelaar heeft een heel heldere visie op het belang van Europa. Volgens hem zijn meningsverschillen belangrijk in een democratie, maar er moet uiteindelijk wel consensus bereikt worden. In de revolutionaire fase waarin Europa zich nu bevindt is behoefte aan een nieuwe vorm van politiek. Maar daarvoor liggen geen regels klaar. Als echte democraat en als oud-adviseur van de voorzitter van de Europese Raad kan Van Middelaar hierover als geen ander vertellen.
Zaterdag 28 oktober - 14.30-15.10 - De Brakke Grond
Daan Roovers - What's The Right Thing To Do?
Ik ben groot fan van het Socratisch gesprek. Eerder dit jaar voerde Michael Sandel bijzondere gesprekken met mensen van over de hele wereld, in het Human programma What’s the right thing to do?. Eén van de bedenkers is filosoof Daan Roovers. Op Brainwash Festival kun je je in een aflevering van het programma wanen. Roovers behandelt het thema discriminatie. Wat zijn morele overwegingen? Wanneer is onderscheid rechtvaardig? En kun je anderen daarvan overtuigen? Daan vat de gegeven argumenten samen en zoekt samen met het publiek naar antwoorden én de consequenties ervan. Deze gezamenlijke zoektocht is aan Roovers wel toevertrouwd.
Zaterdag 28 oktober - 19.45-20.30 - Perdu
Sidney Vollmer - Digitalisme: wat is het en wat kun je ertegen doen?
In tijden van verdere digitalisering ligt de claim van hulpeloosheid op de loer. Wij kunnen er allemaal niks aan doen, het is de schuld van grote technologiebedrijven! Maar is dat wel zo? Volgens Sidney Vollmer kunnen we meer doen om digitale balans in ons leven te krijgen. We zijn niet hulpeloos. In deze lezing geeft Vollmer tien suggesties. In gesprek met Het filosofisch kwintet gaf Vollmer een tip aan grote technologiebedrijven: zet een filosoof in je raad van commissarissen. Big Tech moet meer nadenken over de ethische implicaties tijdens het ontwerpen van producten, niet achteraf. Benieuwd naar zijn andere tips?
Zaterdag 28 oktober - 18.15 - de Agnietenkapel
Het Filosofisch Kwintet
Mijn laatste, maar belangrijkste tip is natuurlijk: Het filosofisch kwintet. In deze speciale editie spreek ik met Evgeny Morozov, Hans Schnitzler, Beate Roessler en met stamgast Philipp Blom. Samen buigen we ons over de grote technologiebedrijven. Zijn we marionetten van de datareuzen? Wie is eigenlijk de eigenaar van alle persoonlijke data? Is de politiek opgewassen tegen de datareuzen of is dat niet nodig?
Zaterdag 28 oktober -13.30-14.30 - De Brakke Grond