De weerbaarheid van de democratie - dat is het thema van de laatste uitzending van Het Filosofisch Kwintet dit seizoen. Hoe om te gaan met het wantrouwen jegens politici, met de opmars van populistische partijen, en met andere uitingen van onvrede over het democratisch proces? Is de democratie zoals we die kennen bestand tegen de uitdagingen van de toekomst?
Gasten in deze aflevering zijn:
Philipp Blom
De Duits-Nederlandse historicus en romanschrijver. Blom studeerde in Wenen en Oxford en heeft historische werken als 'To Have and to Hold' en 'Enlightening the World' op zijn naam staan. Hij schrijft o.a. voor The Times Literary Supplement, The Independent, Frankfurter Allgemeine Zeitung en Die Zeit.
Bastiaan Rijpkema
Publicist, rechtsfilosoof en docent aan de Universiteit Leiden. Studeerde rechten en rechtsfilosofie en promoveerde in 2015 met zijn proefschrift “Weerbare democratie: de grenzen van democratische tolerantie". Rijpkema is uitgeroepen tot Wetenschapstalent 2017 van het blad New Scientist.
Sarah de Lange
Bijzonder hoogleraar op de dr. J. M. den Uyl-leerstoel aan de Universiteit van Amsterdam. De Lange promoveerde in 2008 op een proefschrift over radicaal rechts-populistische partijen in West-Europa. Op dit moment doet ze onderzoek naar de voedingsbodem voor radicaal rechtse partijen.
Caroline de Gruyter
columnist en correspondent voor NRC Handelsblad. Vanuit haar woonplaats Wenen schrijft De Gruyter over Europese zaken. Eerder versloeg ze de Europese politiek vanuit Brussel, en inmiddels schrijft ze al bijna twintig jaar over het continent.