Moderator Kees Vlaanderen gaat in gesprek met ouders van Syriëgangers. Filosoof Ger Groot draagt zijn essay 'Meeslepend jihadisme' voor. En een debat met schrijver Hassan Bahara (De Groene Amsterdammer), terrorismedeskundige Mark Singleton (ICCT) en pedagogisch wetenschapper Stijn Sieckelinck (UU).
Essays Duivelse Dilemma's
Debat en essay Ger Groot over 'Mijn zoon is jihadist'
Eline Bunnik over 'De Prijs van de Waarheid'
Eline Bunnik, medisch ethicus in Erasmus Medisch Centrum.
Download hier essay Eline Bunnik over 'De Prijs van De Waarheid'
Wytske Versteeg over 'Geraakt'
Wytske Versteeg (1983) essayist, politicoloog, schrijfster won in 2005 de essayprijs voor jong en wijsgerig talent met Het kwaad in het gelaat van de ander. In 2008 werd ze genomineerd voor de Jan Hanlo essayprijs voor Dit is geen dakloze. Haar romans De Wezenlozen (2012) en Boy (2013) werden enthousiast ontvangen: ‘Verschrikkelijk goed’ (VN), ‘Een van de mooiste boeken die ik het afgelopen jaar heb gelezen.’ (Wim Brands, VPRO), ‘Eén grote ontdekking’ (NRC).
Download hier essay Wytske Versteeg over 'Geraakt'
Essay Maria Stahlie over 'De Verloren Zoon'
Maria Stahlie (1955) is het pseudoniem voor Madelien Tolhuizen. Haar romans en verhalen zijn vaak genomineerd en bekroond. In 2005 kreeg zij de Annie Romeinprijs voor haar gehele oeuvre: ‘Haar verhalen zijn rijk en complex, omdat het leven dat ook is.’ Haar bewondering voor de Amerikaanse schrijver Flannery O’Conner beschreef ze in NRC: “Nooit ben ik (als mens, als lezer, als schrijver) zo intimiderend de maat genomen als door de verhalen van Flannery O'Connor.”
Download hier essay van Maria Stahlie over 'De Verloren Zoon'
Hans Boutellier over 'De Liefde van mijn Leven'
Prof. Dr. Hans Boutellier is bijzonder hoogleraar Veiligheid en Burgerschap aan de VU en wetenschappelijk directeur van het Jonker Verwey instituut.
Sinds zijn proefschrift Solidariteit en slachtofferschap houdt hij zich bezig met moreel gevoelige thema’s: (jeugd)criminaliteit en heropvoeding, slachtoffers en daders, religie en heftig leven. Hij schreef onder meer De veiligheidsutopie - ‘een briljante diagnose van de samenleving’ (De Volkskrant) en De improvisatiemaatschappij.
Download hier essay Hans Boutellier over 'De Liefde van mijn Leven'.
Ted van Lieshout over 'Een Tweede kans'
Ted van Lieshout is schrijver, dichter, scenarist en beeldend kunstenaar. Zijn wieg stond in Eindhoven. Hij werd geboren in een gezin van twaalf kinderen, hij verloor al jong zijn vader. Van Lieshout schreef meer dan vijftig boeken met proza en poezie, vooral voor kinderen. Maar in 2012 verscheen zijn eerste roman voor volwassenen ‘Mijn meneer’. Voor zijn boek baseerde hij zich op een eigen ervaring: als jongen had hij omgang met een pedofiele man. Vanavond geeft hij de aftrap voor gesprek en film met zijn essay: ‘Ik was zelf zo’n kind’.
Ted van Lieshout zag de film Een Tweede Kans en schreef een essay.
'Ik ben mijn moeder nog steeds dankbaar dat ze míj voorop stelde en niet de vervolging van ‘Mijn meneer’. '
Download hier essay Ted van Lieshout over 'Een Tweede Kans'.
Ernst van den Hemel over 'De Vluchtkerk'
Nederland als ontmoedigingsmachine
Ernst van den Hemel (religie- en literatuurwetenschapper) doet onderzoek naar religie en nationale identiteit aan het Centre for the Humanities van de Universiteit Utrecht.
Ernst van den Hemel zag De Vluchtkerk en schreef een essay
'Denk aan Martin Luther King: 'I have a dream that one day this nation will rise up and live up to its creed: that all men are created equal’.'
Download hier essay Ernst van den Hemel over 'De Vluchtkerk'.
Miriam Sluis over 'Mi Kulpa'
'Wie het leven van de één boven de ander stelt, verliest zichzelf'
Al bijna twintig jaar woont en werkt Miriam Sluis op wat vroeger de Nederlandse Antillen heette. Ze is correspondent voor NRC en schreef inmiddels drie boeken over de eilanden.
Miriam Sluis zag de film Mi Kulpa en schreef een essay.
'“De les die Mi Kulpa leert is deze: degene die het leven van de één boven dat van de ander verkiest, verliest uiteindelijk zichzelf.” En dat lot treft niet alleen Miguel.'
Download hier essay Miriam Sluis over 'Mi Kulpa'.
Ton Vink over 'Symbiose'
Ton Vink is filosoof en counselor bij De Einder. Hij zag de film Symbiose en schreef een essay.
'Op de vraag – de hamvraag – ‘mocht de moeder van Koen - uit liefde - beschikken over het leven van Koen?’, kan dan ook alleen maar geantwoord worden: ‘Nee’.'
Download hier essay Ton Vink over 'Symbiose'.
Stine Jensen over 'Man in de Crèche'
Stine Jensen is filosoof, schrijver en tv-maker. Zij zag Man in de Crèche en schreef een essay.
'Mijn duivelse dilemma is dit: de filosoof, de pedagoog en de feminist in mij sporen mij aan tot redelijkheid – meer mannen op de crèche – maar de emotionele moeder in mij reageert instinctief. En zij wint het op alle fronten.'
Download hier Stine Jensen over 'Man in de Crèche'.
Bert Keizer over 'Het Gouden Huwelijk'
Bert Keizer is filosoof en verpleeghuisarts in het Flevohuis in Amsterdam. Hij schrijft wekelijks een column in Trouw. Bert Keizer zag de film Het Gouden Huwelijk en schreef een essay.
'Dementeren is erg, maar zien hoe iemand van wie je houdt van je wegdrijft is een heel bijzondere pijn.'
Download hier essay Bert Keizer over 'Het Gouden Huwelijk'.
Liesbeth Noordegraaf-Eelens over 'Het Offer'
Liesbeth Noordegraaf-Eelens is als filosoof en econoom verbonden aan de Erasmus School of Economics. Zij zag de film Het Offer en schreef een essay.
'De film van Jaap van Heusden laat goed zien waar het bij offeren om gaat. Het op zich nemen van de morele en onvoorwaardelijke plicht er voor ‘de ander’ te zijn.”'
Download hier essay Liesbeth Noordegraaf-Eelens over 'Het Offer'.
Gawie Keyser over 'De Hoer en het Meisje'
Gawie Keyser is filmcriticus en schrijver. Hij bespreekt wekelijks films in De Groene en op de radio in OBA Live. Hij zag de film De Hoer en het Meisje en schreef een essay.
'“De mens is gedoemd zijn eigen lot of identiteit, in ieder geval zijn eigen leven, zelf te creëren.” Maar is dat ook mogelijk voor wie niet zijn eigen bezit is?'
Download hier essay Gawie Keyser over 'De Hoer en het Meisje'.
Hans Achterhuis over 'Getuige'
Hans Achterhuis is hoogleraar wijsbegeerte en voormalig Denker des Vaderlands. Hans Achterhuis zag Getuige en schreef een essay.
'Alleen het licht van onze medemensen kan deze duisternis verdrijven, kan ons zicht geven op wie wij zijn, ons helpen om misschien anders te worden.'
Download hier essay Hans Achterhuis over 'Getuige'.
Essay Maxim Februari over 'Geloven'
Maxim Februari is een gelauwerd schrijver, filosoof en jurist. Wekelijks schrijft hij een column in NRC. In zijn essay toont hij het paradoxale dilemma waar de moeder voor denkt te staan. Maxim Februari zag Geloven en schreef een essay.
'Februari kiest in zijn essay partij voor de geplaagde moeder, die de ‘hovaardij’ moet verdragen van een negentienjarige, “die denkt als eerste de wereld ten diepste te doorgronden.”'
Download hier essay Maxim Februari over 'Geloven'
Het volledige essayboekje
Download hier het boekje met alle essays van de seizoen 2011 t/m 2014.