Wat gaat er precies mis met de biodiversiteit op Caribisch Nederland? Ecoloog Erik Meesters van Wageningen University ziet verschillende mondiale en lokale stressfactoren voor de koraalsterfte op voornamelijk Bonaire. In de jaren tachtig tastte de white band disease het koraal op alle eilanden aan, waardoor het afstierf.
"Daarbovenop zorgt klimaatverandering steeds vaker voor incidentele temperatuurstijging waardoor het koraal verbleekt,” zegt Meesters. “Het verbleken treedt op tegen het einde van de zomer als het zeewater al warm is en dan opeens nog een of twee graden warmer wordt door verstoringen in zeestromingen. En, die hogere watertemperatuur heeft ook effecten op de schadelijke bacteriën in het water, waardoor meer ziektes ontstaan."
"In het verleden waren overbevissing en het bijna uitsterven van de zwarte zee-egels, ook door een ziekte, een groot probleem," gaat Meesters verder. "De herbivore vissen die er nu uitgevist worden, eten, net als zee-egels, de algen op. Maar doordat ook zij uit het water worden gehaald, heb je geen schoon rif waar nieuwe koraallarven kunnen settelen.
"Andere lokale problemen zijn de slechte afvalwaterafvoer, waardoor dat water nu in de zee terecht komt, en het loslopend vee, zoals geiten en ezels. Zij eten alle vegetatie op, waardoor de grond minder water vast kan houden."