Hanneke Groenteman presenteerde Zomergasten en B&W, en ze was jarenlang één van de presentatoren Met het Oog op Morgen. Ze werkte mee aan voorstellingen als De Vagina Monologen en WijkSafari. Haar succesboeken over leven, lijf en eten werden gebundeld tot Het Volle Leven. Recent bracht ze kinderboek De Battle uit. Aan de hand van muziek spreekt ze erover met Floortje Smit in het HUMAN-programma Brainwash Zomerradio.
Werd er bij jullie thuis veel naar muziek geluisterd?
"Wij luisterden veel naar muziek en dat is muziek die nog steeds diep in mij zit: het Nederlands repertoire en Franse chansons. Mijn ouders waren dol op kleinkunst en cabaret. De radio stond veel aan. Ik kom uit een heel prettig, huiselijk gezin, met vlak na de oorlog nog een klein broertje erbij. Mijn ouders waren moderne mensen, er stonden lichte, moderne meubels in huis."
Was dat het huis waar jullie ook woonden voor de oorlog?
"Nee. Ik was tweeënhalf jaar oud toen mijn ouders en ik zijn ondergedoken. Mijn ouders ergens anders dan ik, dus ik heb ze een aantal jaar niet gezien. We hebben de oorlog overleefd en zijn herenigd. Toen zijn we naar een ander huis in de buurt in Amsterdam gegaan. Ons eerdere huis, daar woonden andere mensen in."
Werd er op school veel gepraat over de oorlog?
"We zaten met 48 kinderen in een klas en het was een kwestie van goed opletten, leren. Er werd niet gesproken over wat ons net was overkomen. Ik had het naar mijn zin, maar het leek niet op de klassen waar mijn kleinkinderen nu in zitten, waar ze gezellig in een kring met elkaar bespreken wat ze het weekend hebben gedaan.
Ik kwam in 1945 uit de onderduik, ik was zes jaar oud en moest meteen naar de lagere school. Er waren verscheidene kinderen die ondergedoken hadden gezeten, maar er werd nooit een woord over die voorbije jaren gesproken. Niet door de juf, niet onderling. Eigenaardig he? Dat was de tijd.
Mijn ouders bespraken dat ook niet met me. Iedereen probeerde de draad weer op te pakken en wat van het leven te maken, ondanks alle verliezen die geleden waren, alle nare jaren die achter ons lagen. Je sprak niet met elkaar over de honger die je gehad had, over wie er niet meer was en hoe de onderduik was geweest."