'In het omhulsel van je tablet zitten kleine zonnepanelen verwerkt. Een half uurtje ochtendlicht zorgt ervoor dat je er vijf uur op kan werken. Meer is ook niet nodig, want je werkt officieel nog maar drie dagen per week. Net als zo'n beetje iedereen. De vijftien-urige werkweek bestaat alweer zo lang, dat jij je amper kan voorstellen dat mensen ooit meer dan veertig uur per week werkten.
Terug naar het artikel. Want je leest een razend interessante historische terugblik op de jaren twintig van de 21ste eeuw, het decennium van de Grote Omwenteling. Het moment waarop de wereld zich op een allesbepalend kruispunt bevond: doorgaan op dezelfde weg en in rap tempo afstevenen op een ecologische catastrofe van ongekende omvang, of kiezen voor een radicale en veeleisende transformatie van de wereldwijde economie om daarmee het ergste te voorkomen.
Als antwoord op het naderende existentiële gevaar heeft de historicus de toenmalige tijdgeest in grofweg drie kampen verdeeld. Het eerste kamp is op dat moment nog steeds het dominante kamp, de liberale globalisten. Zij propageerden de samenleving te vergroenen aan de hand van de al ingeslagen graduele weg: met duurzame overheids-incentives, incrementele technologische innovaties en marktwerking. Hun motto is sustainable development en groene groei. Helaas blijft het grotendeels bij praten en blijven de resultaten uit. Greenwashing is eerder de norm, dan de uitzondering.
Aan de andere kant van het spectrum (het tweede kamp) manifesteerde zich een groeiende anti-beweging. De retrotopianen. Gedesillusioneerd door de manier waarop de economische globalisering — die ze ooit hadden gesteund — de rijken nog rijker maakte, en de middenklasse en armen achterliet, hadden zij hun steun gegeven aan rechtse en autoritaire populisten die de klimaatcrisis ronduit ontkenden en zich richtten op cultureel eerherstel, strenge orde en handhaving.
Eigen volk en economie eerst was het motto. Van India tot Brazilië tot Amerika: overal stonden autoritaire leiders op die de belangen van de grootschalige landbouw en fossiele industrie met hand en tand verdedigen en tegelijk de bange burger naar de mond spraken. Natuur is links, zeiden ze.
Tekst gaat verder na de afbeelding.