Het racisme waar Mark Rutte het wél over wil hebben, is "dat er een groep mensen bestaat die […] het gevoel hebben dat zij moeten strijden tegen iets wat oneerlijk is." (Voor de oplettende lezer: het is volgens Rutte dus niet per se zo dat sommigen oneerlijk worden behandeld, maar vooral dat zij dat zo voelen.)
Op de vraag wat de minister-president daar tegen gaat doen, reageert Mark Rutte geërgerd.
"Ik ben nu tien jaar premier," zegt hij, "Ik heb altijd met veel passie over dit onderwerp gesproken."
"Maar concreet?" vraagt de journalist. Wat wil de leider van dit land daadwerkelijk ondernemen om racisme te bestrijden?
"We doen alles wat we kunnen," antwoordt de premier.
Ik was het alweer vergeten (dank voor de herinnering, Lilith Magazine), maar in 2003, toen Mark Rutte nog staatssecretaris van Sociale Zaken was, zette hij actief aan tot racisme. Zeventien jaar geleden adviseerde Rutte namelijk om mensen met een Somalische geboorteplaats vooral extra te controleren op fraude. Toen de rechtbank in 2007 oordeelde dat dit in strijd was met de wet, reageerde Rutte: "Het is hoog tijd om de wet te veranderen."
In 2015, in een interview over zijn ervaringen als docent op een middelbare school, zei de premier dat hij discriminatie niet kan oplossen, maar dat 'Mohammed' het zelf moet regelen. "Nieuwkomers hebben zich altijd moeten aanpassen, en altijd te maken gehad met vooroordelen en discriminatie. Je moet je invechten."
In 2017 schreef Rutte een brief aan alle Nederlanders, waarin hij, als minister-president, mooie woorden gaf aan de racistische oerkreet 'als het je hier niet bevalt ga je toch lekker terug naar waar je vandaan komt?!':
"Ik begrijp heel goed dat mensen denken: als je ons land zo fundamenteel afwijst, heb ik liever dat je weggaat. Dat gevoel heb ik namelijk ook. Doe normaal of ga weg."
En hoewel hij vorig jaar tot de conclusie kwam dat discriminatie 'stupide' is (omdat het niet leidt tot een succesvolle bedrijfscultuur) verbond Rutte daar nog altijd geen politiek (zoals quota, of boetes) aan. Rutte blijft erbij: er is racisme in Nederland, maar helaas is de regering niet bij machte om dat te veranderen: "Het is niet zo dat bij een probleem in de samenleving de politiek, een wet of het kabinet dat kan oplossen."
Alleen: dat is wel degelijk zo. Er is heel, heel, heel erg veel wat het kabinet kan oplossen. Mark Rutte, als je meekijkt: hier zijn websites voor, met bronnen en stappenplannen. Ook de Volkskrant zette afgelopen weekend verschillende strategieën op een rijtje in het artikel 'Waar moeten we beginnen, als we racisme in de praktijk willen aanpakken?'