"De afkeur tegen oudere vrouwen en seks is niet alleen een sociaal-maatschappelijk fenomeen. Ook de biologie wijst het af. Andere zoogdiervrouwtjes (met uitzondering van walvisachtigen en chimpansees in gevangenschap) zijn tot hun dood vruchtbaar, maar het vrouwtjesmens wordt geconfronteerd met een vooralsnog onverklaard fenomeen: de overgang.
Vanaf de eerste keer ongesteld zijn tot de laatste ovuleert de vrouw. Daarna is er een moment dat men de menopauze noemt, precies twaalf maanden na de laatste menstruatie. De periodes daarvoor (peri-menopauze) en daarna (post-menopauze) vormen samen de overgang. Het is een verschrikkelijke tijd: opvliegers, nachtzweten, incontinentie, somberheid en gewichtstoename zijn gebruikelijke symptomen. Alsof dat allemaal nog niet erg genoeg is, houdt het seksueel ook nog eens op – althans, dat is de gedachte.
Zoals zoveel vrouwen die nog niet bij de club zitten, wist ik vrijwel niets van de overgang. Omdat ik de leeftijd nader (ik ben 44) en me een beetje schaamde voor mijn gebrek aan kennis, kocht ik het recent uitgekomen Ook leuke meisjes worden vijftig, dat mij 'antwoorden op al je vragen over de overgang volgens de laatste wetenschappelijke inzichten' beloofde. Ik las het boek in een ruk uit en voelde me gerustgesteld. De overgang is onvermijdelijk, maar niet iedereen heeft er evenveel last van en aan alle klachten is iets te doen.
De boodschap over seks ging vooral over hormonen. In het boek wordt die zo uitgelegd: testosteron zorgt voor lust (ja, ook bij vrouwen), testosteron wordt aangemaakt door de eierstokken, de eierstokken houden ermee op, ergo: de hoeveelheid lust neemt af. Maar opwinding is natuurlijk veel meer dan een fysiologisch proces. De auteurs schrijven: het 'valt ons op hoe vaak vrouwen vastzitten in een negatieve spiraal van vaginale droogte, minder (snel) vochtig worden, pijn, kramp en minder zin' (p. 116).