Het Luther-jubeljaar 2017 nadert met rasse schreden

In 2017 is het 500 jaar geleden dat Luther zijn stellingen spijkerde op de muur van zijn kerk in Wittenberg. Duitsland is zich al aan het warm lopen, getuige het volgende bericht in het Friesch Dagblad:

“Dortmund Bijna 16.000 toeschouwers hebben zaterdag in het Duitse Dortmund de première meegemaakt van het poporatorium Luther. Het kerkelijke muziekspektakel met meer dan drieduizend zangers werd op Hervormingsdag twee keer in de Westfalenhalle uitgevoerd, ondersteund door een symfonieorkest en een rockband.”

Een poporatorium, ik vermoed dat Luther zich heeft omgekeerd in zijn graf.

Hier de beelden. Daar kan zelfs de EO niet tegenop:

Toch begint er ook iets te schuren, naar mate 2017 dichterbij komt. Want wat gaan wij doen met de onverkwikkelijke antisemitische boodschap die Luther ons heeft gebracht? De Evangelische kerk in Duitsland is al diep door het stof gegaan, aldus Robin de Wever in Trouw:

“Het grootste protestantse kerkgenootschap van Duitsland gaat diep door het stof. Duitse protestanten kunnen er niet omheen, erkent de Evangelische Kerk in Duitsland (EKD): ze hebben zich eeuwenlang te weinig verzet tegen Jodenhaat in hun midden. Daardoor waren ze mede verantwoordelijk voor het antisemitische klimaat dat in hun land heerste. In een verklaring stelt de EKD dat ze vervuld is van droefheid en schaamte over de manier waarop protestanten Joden eeuwenlang 'verregaand in de steek hebben gelaten.”

Maar daarbij is het niet gebleven. Het beroemde standbeeld van Luther in Wittenberg heeft een gele blinddoek – geel is de kleur van de Jodenster – om gekregen. Degene die dat heeft gedaan is de Duitse dominee Friedrich Kramer, direktor van de Evangelische Akademie van Sachsen-Anhalt. Hij klom het beeld op en deed de blinddoek voor. Het stond in de Mitteldeutsche Zeitung:

“Am Dienstag hätte Martin Luther Geburtstag, gewiss wird ein Blumenstrauß zu seinem Denkmal auf dem Wittenberger Marktplatz gebracht. Am Montag jedoch bekam der Reformator erst mal eine gelbe Augenbinde. Sie soll seine Blindheit Juden gegenüber symbolisieren. Nach oben gebracht hatte das Tuch der Direktor der Evangelischen Akademie Sachsen-Anhalt, Friedrich Kramer, der auch im Beirat für christlich-jüdischen Dialog der Evangelischen Kirche in Mitteldeutschland ist.”

Ook in Erfurt heeft men, volgens de Thüringer Allgemeine nu actie ondernomen tegen het plaatselijke Luther-beeld:

“Die Initiatoren wollten während der „Aktionswochen gegen Antisemitismus“ die Judenfeindlichkeit Luthers thematisieren. Geplant: eine goldene Schärpe für seine Verdienste, eine Augenbinde für seine Blindheit. Und Plakate drumherum mit einer Auswahl von judenfeindlichen Sprüchen Luthers sowie den Verweis auf Judenverfolgung damals bis heute.”

De actiegroep wil dat Luther er zo gaat uitzien:

Nog even en wij herdenken in 2017 een operettefiguur.