"Aan de voorkant van deze Envision Glasses zit een ingebouwde camera. Je maakt een foto en vervolgens wordt het beeld omgezet in spraak. Dus stel, je hebt geld in je handen maar je weet niet hoeveel het is. Dan richt je de bril met ingebouwde camera op het geldbriefje en tik je tweemaal op de zijkant van de bril, dat voorzien is van een touchpad, om een foto te maken. De bril, die aangestuurd wordt door kunstmatige intelligentie, analyseert het beeld. Vervolgens vertelt een stem dat je een biljet van tien euro vasthoudt."
Een bril die een blinde vertelt wat hij ‘ziet’, boodschappenlijstjes voorleest en je sleutels terugvindt. Het klinkt misschien futuristisch, maar deze Nederlandse uitvinding bestaat en niemand minder dan soullegende Stevie Wonder test 'm uit. 3FM HUMAN sprak Ferkan Metin (27), één van de bedenkers van deze slimme bril.
Een hightech bril die visueel beperkten laat ‘zien’?! Ferkan, hoe werkt dat?
Welke functies heeft deze hightech bril nog meer?
"De bril kan ook een pagina uit een roman of kookboek voorlezen. Je plaatst het document voor je bril, tikt op de zijkant en vervolgens wordt het vel gescand en in jouw taal voorgelezen. De bril kan meer dan zestig talen onderscheiden. Daarnaast herkent de bril kleuren en lichtintensiteit. Dat laatste is vaak handig voor mensen die blind zijn en willen weten of het licht aanstaat wanneer visite langskomt.
Wat ook super handig is, is dat deze bril bijvoorbeeld je sleutels kan vinden. Via de bril kan je door een menu scrollen om te kiezen welk object je wil vinden. Vervolgens loop je door de ruimte en hoor je een 'ping' als het object voor je staat. Deze functie werkt ook om personen te vinden. Belangrijk is dan dat je eerst portretfoto’s uploadt in de bijbehorende app.
De bril heeft ook een functie om te videobellen. Het kan gebeuren dat je op straat loopt en verdwaalt bent. Dan kan je gebruik maken van de ‘Ally-functie’ waarbij je iemand videobelt. Een goede vriend of je partner kijkt dan vervolgens via de app live mee door de camera van de gebruiker om hem of haar te helpen navigeren door de straat, of om te vertellen wanneer een auto aankomt."
Hoe ben jij op het idee gekomen om deze bril te maken?
"Ik werk als productmanager en ontwerper voor de Delftse start-up Envision. In 2017 maakten we al een app die documenten kan herkennen en lezen. Vanuit de gebruikers van de app ontstond de vraag om iets soortgelijks te maken, maar dan een product dat je handenvrij kunt gebruiken. De Envision Glasses zijn gebouwd op Google Glass. Google heeft het design van de bril bepaald en Envision ontwikkelt de software.
Mijn grootste motivatie is dat ik wil dat de behoeften van visueel beperkten meer op de voorgrond komen. Er wordt nog te weinig rekening gehouden met deze groep. Als ontwerper leerde ik om alles zo visueel mogelijk te maken voor de gebruiker, maar daar heeft deze doelgroep weinig aan. Het was een uitdaging om puur te kijken naar de gebruikerservaring en hoe je spraak zo ideaal mogelijk kunt inzetten om te wereld voor hen te duiden."
Er zit nog wel een behoorlijk prijskaartje aan deze hightech bril: 3250 euro. Denk je dat de Envision-bril vergoed gaat worden in Nederland?
"Nou, sterker nog: het wordt al vergoed door het Zilveren Kruis. Natuurlijk hoop ik dat meer verzekeringen dit voorbeeld volgen. We hebben sinds kort een MDR-certificatie, dat bevestigt dat de Envision-bril een medisch hulpmiddel is. Er zijn ook mensen die een crowdfundactie beginnen om onze bril te kopen."
Wat vinden blinden en slechtzienden van deze uitvinding?
"Wat ik voornamelijk hoor, is het stukje zelfstandigheid die visueel beperkten terugkrijgen. Ze hoeven niet meer aan een ander te vragen wat er bijvoorbeeld op een bord staat. En ze hebben een extra hand vrij. Dat is handig voor mensen die een stok of geleidehond gebruiken. Dat deze bril hen meer zelfvertrouwen geeft, vind ik één van de mooiste dingen aan mijn werk.
Wat ook heel bijzonder is: Stevie Wonder test mijn bril nu! Ieder jaar staat Envision op de Amerikaanse beurs CSUN, waar nieuwe uitvindingen voor mensen met een beperking tentoongesteld worden. Stevie Wonder was er ook. Hij had flink zijn huiswerk gedaan want hij kwam speciaal langs voor de Envision Glasses. Hij is best een nerd, want hij heeft de bril anderhalf uur getest. Hij wilde alles proberen en ging zelfs met de bril op een bakje koffie halen. Hij heeft een exemplaar meegenomen om te testen en ik zal binnenkort zijn feedback ontvangen.”
Wat voor feedback zal hij geven, denk je?
"Ik denk dat hij wil dat de bril muzieknoten kan herkennen. Deze feedback hebben we al een paar keer van gebruikers gekregen. Het is bizar om te bedenken dat Stevie Wonder, misschien wel dé bekendste blinde persoon ter wereld, onze bril test. Daar ben ik heel trots op en ik kijk uit om met zijn feedback aan de slag te gaan!"
3FM made by HUMAN
Dit is een productie van ons jongerenplatform bij 3FM. Samen met de dj's en andere programma's van 3FM zetten zij belangrijke sociaal-maatschappelijke onderwerpen voor jongeren op de agenda. Wil je ook iets agenderen? Mail naar socialmatters@3fm.nl.