In quarantaine, de anderhalvemetersamenleving, mondkapjesplicht... Opeens zijn deze woorden onderdeel geworden van ons leven. Wie had dat een jaar geleden gedacht! Inmiddels zijn we aanbeland in de tweede golf. Hoe is het om opnieuw in de frontlinie te staan? En wat gaan we in hemelsnaam doen met de feestdagen? Joram zoekt het uit in de 3FM Special van november.

Luister deze 3FM Special hieronder terug als podcast via Spotify.

Organiseer een blokjeskerstmis

De feestdagen komen er natuurlijk weer aan. Ook die zullen dit jaar een andere vorm aannemen. Hoe kunnen we verstandig kerst vieren? Welke maatregelen neem je? En hoe organiseer je dat het best? Beatrijs Ritsema, sociaal-psychologe en columniste, geeft tips.

Spreiden, spreiden, spreiden, dat is waar het op neerkomt. Je mag misschien dan niet veel mensen op één dag uitnodigen, maar wel als je het verdeelt over meerdere dagen. "Laat de datumfixatie los. Ik raad aan om de hele periode tussen twintig december en januari te zien als kerstmis. Dan heb je tien dagen om allerlei afspraken te maken, telkens met twee of drie mensen. Zo moet je toch een heel eind komen. Een blokjeskerstmis zullen we maar zeggen."

Joram Kaat

Natuurlijk zijn er altijd vrienden of familieleden die per se met z'n allen bij elkaar willen komen. Dan moet je duidelijke grenzen stellen. "Als ze met z'n tienen iets willen doen, zeg je beleefd af, er zit niks anders op. Wat die vrienden doen, moeten ze zelf weten. Je hoeft hen niet te bekeren tot jouw richting of in discussie gaan, dat is vervelend."

Werken op de corona-afdeling

Maaike Vriens (24) is verpleegkundige op de afdeling longgeneeskunde in het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein. Tijdens de eerste golf in maart veranderde haar afdeling in een corona-afdeling. Het team besloot verhalen te delen via het Instagram-account Breathtaking Nurses. "Via het account wilden we familie op de hoogte houden omdat we die niet zagen. En toen ook de families van de patiënten. Het account is toen zo snel gegroeid, terwijl dat helemaal niet de bedoeling was."

Hoe het was om ineens op een corona-afdeling te werken? Maaike en haar team waren in het begin vooral excited. De adrenaline overheerste. "We hadden er allemaal zin in, al klinkt dat misschien een beetje gek. We wilden de strijd aangaan en er heerste saamhorigheid op de afdeling. Als ik nu terugkijk op wat we de afgelopen tijd hebben meegemaakt, was het echt een rollercoaster."

Moeilijke tijden

Soms was het best moeilijk voor Maaike en haar team. Zeker als patiënten flink achteruitgingen of zelfs overleden. "Dat stukje zorg van de laatste levensfase vind ik heel mooi om te bieden. Maar ik merkte dat ik het super lastig vond om dat over te brengen in zo'n pak. Het enige wat patiënten zien zijn je ogen. Normaal kun je met je gezicht al veel zeggen en hoef je weinig woorden te gebruiken. Maar nu moet je het juist hebben van de woorden om iemand gerust te stellen of met iemand te praten," vertelt Maaike.

In de eerste golf mocht familie een patiënt nog niet bezoeken. Daarom vond ze het extra belangrijk om er voor de patiënten te zijn, zeker in hun laatste levensfase. "Ik vind het superbelangrijk dat iemand niet alleen overlijdt, want dat lijkt me verschrikkelijk."

Vaak genoeg heeft Maaike gedacht: 'Ik stop ermee!' Zeker in de periodes dat veel mensen overleden of zieker werden dan ze al waren. "Dan ga je echt aan jezelf twijfelen: Lever ik goede zorg? Doe ik wel genoeg mijn best? Als je alleen maar patiënten hebt die slechter worden en niet beter worden, wat doe je dan? Je weet dat het niet aan jou ligt, maar de patiënten zijn wel jouw verantwoording dus dan ga je daar over nadenken."

Maaike Vriens

Liever aan het werk dan thuis

Het was niet altijd alleen maar drama op de afdeling. Sterker nog, Maaike vond het gezellig om te werken. "Iedereen zat in hetzelfde schuitje, het was allemaal nieuw en er was ruimte voor een lach en een traan. Ik moet zeggen, op mijn werk voelde ik me fijner dan dat ik thuis naar het nieuws over corona keek. Ik merkte dat ik op de afdeling wilde zijn en gewoon wilde weten hoe het ging en wat er aan de hand was."

Na de eerste golf had Maaike veel last van vermoeidheid en zat ze niet lekker in haar vel. "Ik merk eigenlijk nu sinds een aantal weken dat ik er weer een beetje ben. Dat ik niet weer de hele tijd achter mezelf aanloop, dat ik goed slaap, me beter voel en er weer voor kan gaan. Maar dat heeft wel even nodig gehad."

En toen stond de tweede golf alweer voor de deur. Maar gelukkig is alles nu een stuk minder onzeker. "We weten wat we kunnen verwachten, en we weten ook dat het niet binnen een maandje voorbij is. Daar stellen we ons nu op in."

Maaike (rechts) en haar collega Janine (links)

'We hebben iedereen nodig'

Voorlopig moet iedereen zich nog even aan de regels houden. Al neemt niet iedereen die nog zo nauw. Voor hen heeft Maaike een boodschap: "Bedenk hoe zwaar het soms is voor ons. Dat wij elke dag nog superhard aan het werk zijn met coronapatiënten en strijden tegen corona. Daar hebben we iedereen voor nodig." Want uiteindelijk wil ook Maaike wel weer een keer een goed feestje bouwen of lekker uit eten. 

Meer 3FM Specials? Check 3fm.nl/special.

De EO en Human presenteren elke laatste zondagavond van de maand een 3FM Special, over een maatschappelijk thema dat jongeren raakt. Check ze hier allemaal. Luister alle 3FM Specials terug als podcast in je favoriete podcast-app. Zoek op 3FM Specials Podcast. 

3FM powered by Human

Deze productie is gemaakt door ons jongerenplatform bij 3FM. Samen met de dj's en andere programma's van 3FM zetten zij belangrijke onderwerpen voor jongeren op de agenda. Wil je ook iets agenderen? Mail naar socialmatters@3fm.nl

Dit vind je ook interessant