Eind 2019 werd het coronavirus voor het eerst gemeld. In korte tijd nam het vervolgens de hele wereld in zijn greep. Hoe zag het dagelijks leven tijdens de lockdowns eruit in verschillende delen van de wereld? Van Wuhan, waar het virus voor het eerst opdook, tot New York: deze videobrieven geven je een inzicht in het leven met corona - en andere infectieziekten.
Videobrieven over corona en andere infectieziekten.
Shanghai Lockdown
China
De jonge Chinese Ke was voor wetenschappelijk onderzoek in Shanghai toen de recente rigoureuze lockdown werd afgekondigd. Ze probeert op alle mogelijke manieren terug naar huis te komen. Dat lukt van geen kanten. De buurt waar ze verblijft wordt 28 dagen lang hermetisch afgesloten. Haar ervaringen legt ze vast in een videodagboek.
De Buurtkoelkasten van New York
VS
De 150 buurtkoelkasten die in New York zijn neergezet tonen de stad op haar solidairst. Buurtgenoten en winkeliers stoppen erin wat ze overhebben, mensen die niet meer de eindjes aan elkaar kunnen knopen pakken eruit wat ze nodig hebben. Voor buurtkoelkast-vrijwilliger Kymme symboliseren de koelkasten de veerkracht van New Yorkers en ze geven haar de hoop dat New York zich, net als na 9/11, ook uit deze crisis zal weten te redden.
→ Lees meer over de videobrief van Ilja Willems
→ Interview met de maker: In New York staan koelkasten voor wie het nodig heeft
Wuhan versoepeld
China
Voor het eerst sinds een jaar gaat Xu uit Wuhan, de bakermat van de coronacrisis, naar haar familie. Chinees Nieuwjaar vieren ze zoals altijd: er wordt mahjong gespeeld, gekibbeld over welke ouder meer geld cadeau krijgt en vooral gekookt en gegeten. Zo biedt ze ons een inkijkje in het versoepelen op z'n Chinees, nu het 'gewone' leven, net als hier, zijn eerste stappen waagt.
De Cubaanse Beschermheer
Cuba
In het Italiaanse Piëmonte breekt kort na de uitbraak van het corona-virus paniek uit. Er is groot gebrek aan expertise en medisch personeel. 38 Cubaanse artsen en verplegers worden ingevlogen, gespecialiseerd in epidemieën- en rampengeneeskunde. Eén van hen is Adrian Proenza.
Coronakoerier in New York
VS
Bahar Baharlu (28), New Yorkse van Iraanse afkomst, fietst als vrijwilliger door de lege straten van New York om boodschappen te brengen naar mensen in corona-quarantaine. In 2Doc Kort: Coronakoerier in New York ziet ze hoe het virus discrimineert en de lege straten zich gaandeweg vullen met Black Lives Matter-demonstraties. "We komen er wel doorheen, want New York houdt van ons allemaal."
Fijn Weekend in Wuhan
China
Xu woont in een stad die heel de wereld kent: Wuhan. De stad was het epicentrum van de corona uitbraak. Na drie maanden lockdown mocht ze weer aan het werk. Ze doet verslag van haar eerste dag buiten. Bekijk Human Shortdoc: Fijn Weekend In Wuhan over China na de coronalockdown.
De Rijdende Mullah
Afghanistan
De hele wereld is op zoek naar een vaccin tegen het coronavirus. Mocht het gevonden worden, dan begint in veel landen het echt werk pas. Afghanistan is een van de laatste plekken ter wereld waar polio nog voorkomt. De rijdende Mullah Abdul Rashid rijdt al jaren op zijn motorfiets door stad en land om kinderen te vaccineren.
Leven in Bergamo
Italiƫ
Verpleger Marco Redolfi stond aan de frontlinie van de grootste uitbraak van COVID-19 in heel Italië. Op de Intensive Care in het ziekenhuis van Bergamo, waar hij al negentien jaar werkt, steeg het dodental van twaalf per twee weken naar twaalf doden per dag. Hij filmde zijn ervaringen, die laten zien hoe hij te midden van de chaos het hoofd boven water probeert te houden.
Quarantaine Barcelona
Spanje
Spanje verkeerde wekenlang in een strenge lockdown. Binnen de muren van hun huis gaven de beroemde danser en choreograaf Jordi Cortès Molina en zijn partner Victor Bel duiding aan de quarantaine waar ze in verkeerden, in een taal die ze het beste spreken: die van de dans.
→ Lees meer over de videobrief van Jordi Cortès Molina en Victor Bel