14 november | 21:10 uur | NPO 2
Olie, gas, graan. Vooral sinds de oorlog in Oekraïne zijn de prijzen van deze en andere grondstoffen door het dak gegaan. Handelaren en hun bedrijven maken grote winsten.
Wie zijn deze handelaren?
Zwitserland is een belangrijke basis van de wereldwijde grondstoffenhandel. Het in het kanton Zug gevestigde Engels-Zwitserse Glencore is niet alleen een van de grootste handelsbedrijven in grondstoffen ter wereld, het is daarnaast ook een vooraanstaand producent.
Fotograaf en filmmaker Romain Champalaune sprak in Geneve en Zug onder voorwaarde van anonimiteit met handelaren. Hij smeedde zijn gesprekken om tot een korte monoloog en reisde naar Tsjaad en Colombia waar hij met de lokale bevolking sprak over hun ervaringen met de handelswijze van Glencore.
In Tsjaad ontwikkelde Glencore zich tot een soort van centrale bank die de nationale financiële en politieke instellingen in de schaduw stelde. In Colombia zorgde mijnexploitatie ervoor dat op het platteland de bevolking letterlijk en figuurlijk afgesneden werd van de lokale cultuur en economie.
Ondertussen is de aanwezigheid van de internationale grondstoffenhandel van groot belang voor de Zwitserse economie. Een minderheid ervaart deze afhankelijkheid als een ethisch probleem. Eén van de handelaren citeert aan het eind van Champalaune's videobrief voor 2Doc Kort een Zwitserse politicus: "Hoewel Zwitserland nooit kolonies gehad heeft, is het één van de landen die de Derde Wereld het meest uitgebuit heeft".