Uitgezonden op 7 febr. 2022 - NPO 2
In deze 2Doc Kort gaan vier vrienden samen op roadtrip naar Frankrijk om met een laser te bewijzen dat de aarde plat is. Ze kennen elkaar al sinds de middelbare school en hebben elk hun eigen reden om de reis te ondernemen. Wat betekent hun geloof in de platte aarde voor henzelf en voor hun vriendschap? Samen leven ze toe naar het uur van de waarheid als ze hun experimenten doen op de krijtrotsen van Calais. Zal dit hen het bewijs geven waar ze op hopen en de wereld voor altijd veranderen?
Voor de een moet de uitslag van de test het harde bewijs zijn dat de aarde plat is, terwijl de ander het zelf nog niet zeker weet maar open staat voor een andere waarheid. Op reis delen ze hun ervaringen uit hun eerdere levens, hun pijn en verlangens; geheimen die ze eerder niet met anderen deelden. Geheimen die er mede aan hebben bijgedragen dat zij niet langer geloven in wat hen altijd voor waarheid is voorgehouden.
De hoofdpersonen
Ruud
Ruud is de leider van de band. Hij heeft altijd het gevoel gehad dat er ‘iets’ niet klopte. Toen hij op Youtube de filmpjes van Eric Dubay zag kreeg dit gevoel een plek. Al snel voelde Ruud zich als Truman in zijn eigen Truman Show. De noodzaak groeide om zijn omgeving en uiteindelijk de wereld te overtuigen van zijn ontdekking. Samen met zijn oude vriendengroep van de middelbare school wil Ruud bewijzen dat de aarde niet bol, maar plat is.
Jeffrey
Jeffrey was nog jong toen hij werd uitgezonden naar voormalig Joegoslavië om daar de humanitaire hulp te bieden in een bloedige burgeroorlog. Zo werd Jeffrey al vroeg geconfronteerd met een leugenachtige en absurdistische wereld. Deze ervaring leerde hem dat je nooit zomaar uit moet gaan van de dingen die je verteld worden. Jeffrey ziet zijn eigen onderzoek naar de platte aarde als een zoektocht naar waarheid in een wereld die van schone schijn en leugens aan elkaar hangt.
Ruben
Ruben wil graag meegaan in het onderzoek van zijn vrienden, maar is zelf nog niet overtuigd dat de aarde plat is. Toen Ruud hem op de voetbalclub voor het eerst vertelde over de platte aarde, kon Ruben moeilijk geloven dat zijn goede oude vriend serieus was. Toch is Ruben zelf online het één en ander gaan opzoeken en inmiddels is hij zover dat hij het niet meer als totale onzin weg kan zetten.
Emilio
Emilio is geadopteerd uit Indonesië en is opgegroeid in een adoptiegezin in Alkmaar. Nu is hij net zelf vader geworden en zich meer dan ooit bewust van de wereld waarin zijn kind zal opgroeien. Hij leerde Ruud kennen op de muziekschool en er bloeide snel een goede vriendschap tussen hen op. De klik was er niet alleen tijdens het maken van hun muziek, maar ook tijdens de gesprekken. Toen Ruud begon over zijn nieuwe theorieën was Emilio meteen geïntrigeerd.
Mens/onmens
‘Een schitterend portret van onze tijd’ (NRC) In 2020 schreef Bas Heijne zijn veelgeprezen essay Mens/onmens. Voor HUMAN was het aanleiding om jonge filmmakers te vragen een korte documentaire te maken, waarvoor het essay een inspiratie is.
In een tijd waarin iedereen zijn eigen waarheid beleeft en we ons terugtrekken in onze eigen veilige bubbels; waarin rechtstaat en democratie onder druk staan en wetenschap en journalistiek geen vaste waarden meer zijn, roept Heijne ons op om het onszelf flink moeilijk te maken. Om ons te ‘verliezen’ in de ander, en zo mens te worden - en geen onmens.
Regisseur Tim Bary nam de handschoen op en verloor zichzelf in een wereld die hij nog niet kende: In mensen die geloven dat de aarde plat is en niet rond, zoals ons altijd is verteld.