In het vierde seizoen van Wat houdt ons tegen? duiken we in de wereld van het online shoppen en gratis retourneren, onderzoeken we de broeikasbom in het veenweidegebied, de impact van lichtvervuiling op het bioritme van mens en dier en wat ons tegen houdt om het overvolle stroomnet te ontlasten. Kijk vanaf donderdag 14 november rond 21:00 uur op NPO 2 of NPO Start.
Aflevering 1: De Retoureconomie
Donderdag 14 november om 21:00 uur op NPO 2 en NPO Start
Nederland is Europees kampioen online shoppen. Maar al die pakketjes die zo makkelijk thuis worden bezorgd, sturen we met hetzelfde gemak ook weer terug. Het is toch gratis. Maar dat massale retourneren is een aanslag op het klimaat. Het zorgt voor overbodig transport, door busjes, vrachtwagen, schepen, vliegtuigen. En veel van de geretourneerde producten belanden op de afvalberg. Daarbij is het ook nog eens extra werk en extra kosten voor webwinkels. Waarom houden bedrijven deze retoureconomie in stand? Wat houdt ons tegen om de online koopdrift aan te pakken?
Aflevering 2: De openlucht schoorsteen
Donderdag 21 november om 21:00 uur op NPO 2 en NPO Start
Je ziet het niet direct, maar onder veel groene weides met grazende koeien ligt een broeikasbom. Het veenweidegebied was ooit moeras maar werd drooggemalen voor landbouw. En dit zorgt voor heel veel CO2 uitstoot. Daarbij dreigen door de bodemdaling ook nog eens duizenden huizen te verzakken. In het klimaatakkoord is afgesproken dat de uitstoot van het veen omlaag moet, maar dat lukt niet. De oplossing lijkt simpel: het proces stopt als we het veen onder water zetten. Kan dat zonder dat de melkveehouders kopje onder gaan? Wat houdt ons tegen om nat te boeren?
Aflevering 3: File op het stroomnet
Donderdag 28 november om 21:00 uur op NPO 2 en NPO Start
Het gaat goed met de opwekking van groene stroom. Nederland is wereldkampioen zonnepanelen en op de Noordzee verrijst het ene na het andere windmolenpark. Bedrijven en consumenten zijn druk aan het verduurzamen: ze schaffen warmtepompen en elektrische auto’s aan, of willen hun productieproces elektrificeren. Er is alleen één probleem: ons stroomnet kan dat niet aan. Bedrijven kunnen geen stroomaansluiting krijgen, elektrische auto’s mogen op sommige tijden niet opladen. Hoe kunnen we het overvolle stroomnet ontlasten? Wat houdt ons tegen om de groene stroom op het net te krijgen?
Aflevering 4: De schaduwkant van licht
Zondag 8 december om 22:50 uur op NPO 2 en NPO Start
Nederland is een van de meest verlichte landen ter wereld. Straatlantaarns, reclameborden, overheidsgebouwen, industriegebieden en kantoorpanden blijven ‘s nachts vaak fel verlicht. Dit kost niet alleen veel energie. Te veel kunstlicht verstoort ook onze nachtrust en het schopt het ritme van de natuur in de war. Energiezuinige ledlampen zouden een uitkomst moeten bieden. Maar is dat wel zo? Wat is de impact van die blauwe gloed op het milieu? Wat houdt ons tegen om het licht vaker uit te doen?
Aflevering 5: De recycle mythe
Zondag 15 december om 22:50 uur op NPO 2 en NPO Start
Plastic was een wondermateriaal, licht, sterk en multi-inzetbaar. Maar inmiddels vullen onze oceanen zich met plastic soep, dringen microplastics ons lichaam binnen en zitten we met een afvalberg die maar niet slinkt. En de productie van plastic neemt nog steeds met tien procent per jaar toe. Ondertussen komt de plasticrecycling amper van de grond. In Nederland gaan recyclingfabrieken zelfs failliet. Waarom lukt het niet om de plasticberg te verkleinen? Wat houdt ons tegen om plastic te recyclen?
Aflevering 6: De Klimaatkloof
Zondag 22 december om 23:00 uur op NPO 2 en NPO Start
Klimaatverandering raakt ons allemaal, maar hoe hard hangt maar net van je situatie af. In een slecht geïsoleerde huurwoning heb je meer last van hittegolven en hoosbuien dan in een groene villawijk. Terwijl over het algemeen geldt: hoe rijker, hoe vervuilender. Dat maakt de klimaatcrisis zo onrechtvaardig: mensen die het minst bijdragen aan de opwarming van de aarde hebben er het meeste last van. En ondertussen profiteren vooral de rijkere Nederlanders van de duurzaamheidssubsidies. De vervuiler betaalt niet, maar wordt beloond. Wat houdt ons tegen om de klimaattransitie eerlijker te maken?