In het vijfde seizoen van Wat houdt ons tegen? onderzoekt het team onder andere de voetafdruk van onze viervoeters, de milieu-impact van ‘veelvliegers’, dat is een kleine groep die veel het vliegtuig pakt; en waarom we goede en dure medicijnen onnodig in de verbrandingsoven gooien. Kijk het nieuwe seizoen vanaf 29 april op NPO 2 of NPO Start.
Aflevering 1: Vieze viervoeters
Dinsdag 29 april om 21:00 uur op NPO 2 en NPO Start
Baasjes horen het liever niet maar ook onze huisdieren hebben een flinke ecologische voetafdruk. Deze wordt vooral veroorzaakt door de voeding van onze viervoeters. In Nederland zijn er meer dan 27 miljoen huisdieren – honden en katten zijn het meest populair. Een gemiddelde hond eet zoveel vlees dat zijn carbon footprint wat voeding betreft tien keer zo hoog is als die van de mens. Ook zijn veel honden en katten te dik. Wat als onze viervoeters overstappen op vegan voeding. Kan dit wel? Wat houdt ons tegen de voetafdruk van onze viervoeters te verkleinen?
Aflevering 2: Veelvliegers
Dinsdag 6 mei om 21:00 uur op NPO 2 en NPO Start
Nederlanders vliegen gemiddeld één keer per jaar. Maar de verdeling is scheef. De helft van de bevolking vliegt helemaal niet terwijl 13% van de mensen verantwoordelijk is voor de helft van alle vluchten. Een kleine groep, die vooral bestaat uit mensen met hogere inkomens, heeft dus de grootste klimaatimpact. Hun vliegreizen zijn niet altijd noodzakelijk, geven ze zelf toe. Deze ‘veelvliegers’ ontmoedigen om zoveel te vliegen, zou een enorm effect kunnen hebben. Wat houdt ons tegen om de veelvlieger aan de grond te houden?
Aflevering 3: Medicijnverspilling
Dinsdag 13 mei om 21:00 uur op NPO 2 en NPO Start
De gezondheidszorg in Nederland is verantwoordelijk voor net zoveel CO2 uitstoot als de luchtvaart. Een groot deel daarvan wordt veroorzaakt door de productie van geneesmiddelen. Veel medicijnen worden onnodig weggegooid, verbrand of weggespoeld terwijl ze kwalitatief nog goed zijn. Zelfs geneesmiddelen waarvan er tekorten zijn belanden in de verbrandingsoven. Door de vergrijzing zal het medicijngebruik en daarmee de verspilling de komende jaren alleen maar toenemen. Hoe kunnen farmaceuten, apothekers, huisartsen en patiënten voorkomen dat goede medicijnen onnodig worden weggegooid en vernietigd? Hoe kunnen we de medicijnverspilling tegengaan?
Aflevering 4: Lang leve onze smartphones
Dinsdag 20 mei om 21:00 uur op NPO 2 en NPO Start
Smartphones zijn niet meer weg te denken uit ons leven. Als steun en toeverlaat, voor raad en daad, voor sociale contacten. Toch danken we deze geliefde digitale vriend gemiddeld na 2,5 jaar alweer af, terwijl hij vaak nog prima werkt. We vinden het tijd voor een nieuwe en dragen daarmee massaal bij aan de snelst groeiende afvalstroom: e-waste. Maar de productie van mobieltjes zorgt vooral voor een ongekende ecologische schade. Waarom doen we onze mobieltjes zo snel weg, terwijl ze vaak nog te repareren zijn? Wat houdt ons tegen om onze smartphone tien jaar te gebruiken?
Aflevering 5: Uit de shit
27 mei om 21:00 uur op NPO 2 en NPO Start
De boeren in Nederland zitten in de shit. Ze hebben een gigantisch mestoverschot en dragen bij aan de stikstofcrisis. De Nederlandse landbouw loopt tegen grenzen aan en de natuur is de dupe. Terwijl het anders kan. Wat houdt ons tegen boeren uit de shit te helpen en ze nieuw perspectief te bieden? Wat houdt ons tegen? gaat op zoek naar een nieuw verdienmodel voor de Nederlandse boeren, waarmee zowel zij als onze natuur gespaard kunnen worden.
Aflevering 6: Kinderen in de kou
Dinsdag 3 juni om 21:00 uur op NPO 2 en NPO Start
Schimmel, vocht, geen frisse lucht, talloze scholen zijn sterk verouderd. Een op de drie scholen heeft energielabel G, dat is het slechtste label dat een gebouw of huis kan krijgen. Die tochtige scholen zorgen niet alleen voor hoge stookkosten en een grote impact op klimaat en milieu. Maar gaat ook ten koste van de leerprestatie en gezondheid van leerlingen en docenten. Wat houdt ons tegen om te investeren in een gezonde leeromgeving voor kind èn klimaat?