In 2023 is alweer het zesde seizoen te zien van Spoken Word Sessies, waarin HUMAN, in samenwerking met Manu van Kersbergen, de crème de la crème uit de alsmaar groeiende spoken word-scene in dialoog laat gaan met composities van uiteenlopende muzikanten. De woordkunstenaars kregen mee: Moet een economie niet dienstbaar zijn aan het goede leven? Geld is immers niet het doel, maar een instrument voor wat echt belangrijk is: omkijken naar de ander en het goed hebben met elkaar. Dat is de humane economie.
Over de dichters en hun sessies
Amara van der Elst ft. Enzo Kok – Blessuretijd
Amara leerde op jonge leeftijd klein te blijven. Spoken word hielp haar emoties te ontdekken en daar dieper mee om te gaan. Ze leerde kwetsbaar te zijn op het podium, dit te delen met anderen en daar kracht uit te halen. Amara maakte indruk op Nederland met haar voordracht tijdens Dodenherdenking in 2021. Een jaar later zette ze haar eigen spoken word writerscamp Rhyme & Reason op en schitterde ze op het spoken word album Binnenste Buiten van Spraakuhloos.
Ze verbindt onverwachte energieën met elkaar en ziet eerder gelijkenissen dan verschillen. Met het vertellen van persoonlijke verhalen en een vurige kracht voor het openbreken van maatschappelijke taboes is Amara onvermijdelijk in al haar zijn.
Benzokarim ft Nawras Altaky - Estafette
Benzokarim is een spoken word-artiest en ontroert al voordat hij heeft gesproken. Zijn voordrachten zijn ritmisch, dynamisch en doorleeft van emoties zoals alleen hij dat kan. Taal is voor hem een activistische en poëtische daad. In 2022 was hij onderdeel van het Letterenfonds’ Slow Writing Lab, en won hij de El Hizjra literatuurprijs (Poëzie). Verder is hij Coach bij Poetrycircle en redacteur bij Mensen Zeggen Dingen.
Naast het optreden op verschillende podia zoals Lowlands, Crossing Border festival, Read My World, Poetry International en het Boekenbal, is hij op 18 november gedebuteerd met zijn dichtbundel ‘El Ghorba’. Een bundel waar gesprekken met zijn vader en het herdenken van zijn moeder centraal staan.
Veronique Efomi – Ik had er niet moeten zijn
Veronique is performend dichteres, songwriter en auteur. Ze vertelt waargebeurde verhalen in de vorm van poëzie met onverwachte wendingen, dubbele lagen en absurdisme. Er zit schoonheid in pijn en er fonkelt hoop in kwetsbaarheid die verzegeld worden met de gelaagdheid van haar stem. De ambient muziek van Bram de Gruijter brengt ons in contact met zowel de geschiedenis en de toekomst.
In 2019 is Veronique benoemd tot één van de Makers van Arnhem en in 2020 lanceerde ze haar debuutalbum De Laatste Parel. Weer een jaar later verscheen haar eerste boek: Rijker dan de Koning. In 2023 verscheen haar tweede album Gekregen Adem, dat gaat over incasseren van verlies en onbereikbare liefde.
Sam de Laat ft Rimme Rutten en Kees Huitink - Zeepsop
De autobiografische verhalen van Sam zijn ongefilterde en rauw, en tegelijk poëtisch. Sam groeide op in Eindhoven en schrijfst van jongs af aan teksten, eerst in het Engels en later op het conservatorium in Enschede voornamelijk Nederlandstalig werk.
In dezelfde periode is Sam gaan experimenteren met conceptuele videokunst door de lens van een oude Handycam van diens vader. Sam word tijdens diens Spoken Word Sessie ondersteund door Rimme Rutten (Oh Whale, Beter Leven) en Kees Huitink (Oh Whale, Beter Leven, Droom Dit). De drie hechte vrienden maken een geheel geïmproviseerde soundscape op analoge synthesizers om de teksten te ondersteunen. In het stuk staan expressie, naaktheid en vooral menselijkheid centraal.
Laura de Bruijn ft Louise Linkenbach, Fenne Scholte, Noah Claassen, Dominique Roelofsen, Cisca Ghijsels, Romy Both, Sam van den Heuvel, Hanna Boudewijnse – Kleur het in
Laura de Bruijn, oftewel LOE. is muzikant, songwriter en schrijver. Haar werk is fantasierijk en neemt je op een associatieve manier mee langs onderwerpen zoals opgroeien in deze wervelende wereld, dissociatieve gevoelens, en angst voor de toekomst.
LOE. maakt samen met haar band poëziepopmuziek, waarmee ze op podia staan door heel Nederland. Ze is onlangs afgestudeerd aan het Utrechts Conservatorium met haar interdisciplinaire voorstelling De Stem van de Zee. Hierin brengt LOE. de explosieve band, koorvocals, spoken word en beweging samen tot een verhaal waarin de klimaatcrisis en de zorgen van jongvolwassenen worden aangekaart. Op dit moment zijn LOE. en haar band hun tweede EP aan het opnemen.
Djé-rimo - ft. Rafael Devánte Sinay en Mias – Is er een Limiet?
Djé-rimo is dichter en spoken word-artiest. Hij begon zijn carrière als rapper en bereikte in 2016 de finale van De Grote Prijs van Nederland. Na het voltooien van zijn opleiding als artiest op de Herman Brood Academie maakte hij in 2020 definitief de switch naar poëzie en spoken word. Door zijn gedichten te delen op Instagram, genereerde hij steeds meer bekendheid als dichter. Sindsdien schrijft hij gedichten in opdracht, draagt hij geregeld spoken word-stukken voor bij events en stond hij dit jaar op North Sea Jazz.
Onderwerpen die vaak terugkomen in zijn verhalen zijn discriminatie, dekolonisatie en veerkracht. De gedichten en spoken word zijn open, eerlijk en persoonlijk. Zijn visie: ‘Wanneer je de angst om je verhaal te delen trotseert, zal je merken dat je nooit de enige bent.’
Kijk Spoken Word Sessies 2023 hier
De humane economie
Als we het hebben over economie, dan gaat het meestal over cijfers, geld, bedrijven en resultaten. Maar wat als we de economie anders zien? Op een humane manier. Want wat de mens écht waardevol vindt, is niet in cijfers uit te drukken. Denk aan liefde, familie, vrienden, kunst, geluk en zorgen voor de ander. Onze huidige samenleving dwaalt steeds verder af van het waardevolle leven. Wie je bent, wie je kent en waar je bij past is dusdanig bepalend, dat het zorgt voor kansenongelijkheid. Bepaalde groepen worden bevoordeeld of juist benadeeld. Er is sprake van institutionele discriminatie en armoede en rijkdom worden intergenerationeel overgedragen. De woordkunstenaars kregen mee: Moet een economie niet dienstbaar zijn aan het goede leven? Geld is immers niet het doel, maar een instrument voor wat echt belangrijk is: omkijken naar de ander en het goed hebben met elkaar.
Over de locatie
Deze spoken words zijn samengebracht door curator Manu van Kersbergen, tegen de achtergrond van een tekenend decor, de voormalige mengvoedersfabriek Cultuurhaven Veghel. In 1915 werd deze door een boerencoöperatie in gebruik genomen en is omgetoverd tot een culturele hotspot. Het verleden is hier verre van uitgewist, juist gecultiveerd. Mensen komen hier om te ontmoeten, te ontdekken en te beleven. Waardoor het een treffend symbool en locatie is voor dit thema.