Er zijn enorm veel offers gedaan voor de vrijheden die we vandaag de dag hebben. Maar in hoeverre wordt die vrijheid in deze maatschappij voor ons ingericht? Soms vragen wij ons af of we meer dan een vinkje zijn.
Roziena Salihu
Roziena Salihu is een multidisciplinaire verhalenverteller waarbij het woord de basis is in alles wat ze doet. Ze publiceerde in de bundel En ze leefde nog en in de bloemlezing Hardop, samengesteld door Babs Gons. Daarnaast schreef ze korte fictieverhalen en debuteerde in 2019 met haar eerste korte documentaire Fufu met Appelmoes. Voor 3voor12 maakte ze als regisseur en interviewer in 2021 de webserie De Bagagedrager, waar ze met artiesten teruggaat naar plekken die hen gevormd hebben.
Dorothy Blokland
Dorothy Blokland studeerde in 2014 af aan de Academie voor Theater in Tilburg. Het ontwikkelen van nieuwe teksten aan de hand van persoonlijke verhalen is een vorm die Blokland blijft gebruiken in haar werk. In 2015 maakte ze een bewerking van de monoloog De Koningin van Paramaribo, een Gevallen Vrouw bestaat niet, naar het boek van Clark Accord. Sinds 2017 staat ze regelmatig met Yahmani Blackman op het podium, als het duo Blakman & Blokland. Voor haar rol in Anansi en de Nieuwe Wereld won ze een Zilveren Krekel. Sinds 2014 is zij als spoken word artiest actief binnen Poetry Circle. Geïnspireerd door haar eigen leven, vertelt ze verhalen over een trotse zwarte vrouw die zich een weg probeert te banen in een harde wereld.
Sandy Bosmans
Sandy Bosmans werd geboren in Amsterdam, groeide op in Almere en ontdekte al vrij jong haar liefde voor taal. Als ze wat ouder is, begint ze haar werk als schrijver te delen met publiek, onder meer als spoken word-artiest. In 2014 wordt ze lid van de Poetry Circle, waar ze inmiddels als coach is aangesteld. Ze wint meerdere regionale poetryslams. In 2017 richt ze met goede vriendinnen het spoken word platform Art Harder op. In 2019 schrijft ze haar eerste theaterstuk: Thuiskomen, daarnaast schreef ze mee aan En ze leefde nog en de bloemlezing Hardop. In 2021 schreef ze teksten voor het toneelstuk Storm voor wie wakker is van House of Nouws.
Zeinab El Bouni
Zeinab El Bouni debuteerde in 2018 met vijf andere dichters met de bundel En ze leefde nog bij uitgeverij Rorschach. Een bundel vol onuitgesproken gedachten en ingeslikte woorden over opgroeien als vrouw in een land dat zich niet bewust is van haar eigen vooroordelen. Zeinab maakt ook zelf programma’s: via haar eigen platform Art Harder in Amsterdam West nodigt ze eens per twee maanden een bonte stoet woordkunstenaars uit. Ze is daarnaast de drijvende kracht achter de Circle Sessions en speelde in de voorstelling Rauw (v/v) van Poetry Circle Nowhere en Lost Project. Onlangs is ze genomineerd voor een Amsterdamprijs voor de Kunst 2021. Als ze niet bezig is met woordkunst, is Zeinab actief in haar buurt, ze geeft onder andere boksles aan jonge meiden.