Know Shit
Worden we steeds asocialer?
In KNOW SHIT vertellen we je elke week hoe je moet omgaan met maatschappelijke shit als pesten, discriminatie, ongelijkheid, vooroordelen en gezondheid. Hoe het echt zit, dus.
'Je' zeggen in plaats van 'u', troep op straat gooien, gewoon blijven zitten als een oud persoon een volle trein in wandelt: worden we steeds asocialer? Dat is precies wat Radhieka (17) uit Rotterdam in deze nieuwe KNOW SHIT graag wil weten. Samen met presentator Rens Polman en haar opa en oma (!) gaat ze de straat op om het te onderzoeken.
Het begon Radhieka steeds vaker op te vallen dat ouderen geen goed woord over hebben voor ‘de jeugd van tegenwoordig’, dat ze alleen maar in hun eigen wereldje zitten op hun telefoon. Dat zette haar aan het denken: Is het echt zo dat jongeren steeds asocialer worden? Zelf heeft Radhieka van huis uit meegekregen dat ze respectvol met oudere mensen moet omgaan en hen altijd netjes met twee woorden moet aanspreken.
Undercover
Om uit te zoeken of het wel klopt dat jongeren steeds asocialer worden, bedachten we een leuk experimentje. Daarvoor huurden we de beste undercoveragenten in die we kennen: de opa en oma van Radhieka.
Met een verborgen camera achter zich aan lopen de opa en oma van Radhieka door het winkelcentrum om de proef op de som te nemen. Ze laten een boodschappenlijstje uit hun zak vallen om te onderzoeken hoeveel jongeren het voor hen oprapen. Veel jongeren rapen het papiertje op, maar er zijn ook mensen die het briefje wel zien vallen, maar zich er helemaal niets van aantrekken. Ook vragen opa en oma aan een aantal jongeren de weg.
‘Misdragende’ jongeren
Maar vinden de opa en oma van Radhieka zelf eigenlijk dat de jeugd van tegenwoordig steeds asocialer wordt? Het valt opa wel op dat jongeren vaak in hun eigen wereld zitten en alleen aandacht hebben voor hun telefoon. Ook worden ze liever met ‘u’ aangesproken, en dat doet lang niet iedereen. Maar ze zijn het er ook over eens dat ‘misdragende’ jongeren iets van alle tijden is.
De zoektocht naar het antwoord op de vraag leidt Radhieka en Rens ook langs sociaalpsycholoog Jos, en die heeft best een verrassend antwoord op haar vraag. Jos vindt namelijk dat de jeugd van tegenwoordig supersociaal is, ze uiten het alleen op een andere manier.
Jongeren zijn super sociaal
Jongeren maken veel gebruik van sociale media en staan door hun telefoon constant in contact met vrienden en de maatschappij, hij vindt jongeren vaak juist veel socialer en meer maatschappelijk betrokken dan ouderen. Ze uiten het alleen op een manier die voor sommige mensen misschien asociaal kan overkomen.
Normverschuiving, noemt Jos dat. Voor ouderen kan het voelen alsof de normen en waarden die we kennen vervagen, maar ze veranderen alleen maar, zegt hij. En met dat antwoord is Radhieka tevreden, maar zij zal gewoon ‘u’ blijven zeggen.