OBA Live
Auke van der Woud over 'De nieuwe mens'
Hoofdgast is Auke van der Woud over zijn boek ‘De nieuwe mens. De culturele revolutie in Nederland rond 1900’. Rond 1900 steeg de materiële welvaart snel en ontstond de moderne mens. Hoe zag die moderne mens eruit? Hoe werd er destijds gedacht over moderniteit? En in hoeverre lijken wij nog op de moderne mens van toen?
Auke van der Woud is emeritus hoogleraar architectuur- en stedenbouwgeschiedenis.
Chris van der Heijden over een ander perspectief op de Tweede Wereldoorlog.
Vlak na ‘de oorlog’ lag het eenvoudig voor geschiedschrijvers: de tegenstelling tussen goed en kwaad werd in termen van ‘zwart’ en ‘wit’ beschreven. Later introduceerde Chris van der Heijden het begrip ‘Grijs Verleden’ (2001), met aandacht voor tussentinten van goed en kwaad. En nu, in 2015 is er een derde fase aangebroken met een samenstel van nieuwe en veelkleurige verhalen over wat ‘goed’ is en wat ‘fout’.
Chris van der Heijden is historicus
Onno Blom over ‘De Schoolmeester’.
Gerrit van de Linde (1808-1858) schreef onder het pseudoniem ‘De Schoolmeester’ absurdistische en humoristische gedichten. Na zijn dood werden ze gebundeld door zijn vriend uitgever Jacob van Lennep en werden razend populair. Van de Linde leidde een turbulent leven, vluchtte vanwege schandalen in 1934 naar Engeland en verdiende daar de kost als schoolmeester van chique kinderen (vandaar zijn pseudoniem), hij stichtte er een kostschool waar hij vernieuwende onderwijsmethoden introduceerde. Tot zijn dood bleef hij gedichten maken.
Onno Blom is literair publicist en werkt aan biografieën over Jan Wolkers en Gerrit Komrij.