Het proces Wilders
Diner met nasmaak
Documentair drieluik over het spanningsveld tussen de vrijheid van meningsuiting en discriminatie. Het proces Wilders, door de ogen van de hoofdrolspelers.
Waarom wilde het Openbaar Ministerie Geert Wilders aanvankelijk niet vervolgen? Hoe kwam het besluit van het gerechtshof om Wilders alsnog te vervolgen tot stand? Wat was de rol van de politiek verantwoordelijke minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin? En wat gebeurde er achter de schermen tijdens de twee rondes van het proces bij de Amsterdamse rechtbank?
Het proces Wilders geeft antwoord op de vele vragen betreffende de strafzaak tegen de PVV-leider. Daarnaast bevat het programma een nauwgezette reconstructie van de politieke reactie op het uitkomen van de film Fitna. De film zou later een belangrijke rol spelen bij de tenlastelegging tegen Wilders.
De jarenlange juridische strijd plus de ermee verbonden affaires trokken veel belangstelling en lieten de rechtsstaat niet ongeschonden achter. Een half jaar nadat de Amsterdamse rechtbank Geert Wilders vrijsprak, brengen we een onthullende reconstructie van het proces zoals het door de meeste direct betrokkenen is ervaren.
Een team programmamakers heeft zich maandenlang door meters dossiers gewerkt, meer dan vijftig vertrouwelijke achtergrondgesprekken gevoerd, en is erin geslaagd om vrijwel alle hoofdrolspelers voor de camera te krijgen. Het merendeel van de betrokkenen spreekt voor het eerst op tv over het 'proces van de eeuw'. Zoals alle zaaksofficieren en hun directe leidinggevenden van het OM, de president van de Amsterdamse rechtbank Carla Eradus en advocaat Bram Moszkowicz.
Maar ook voormalig raadsheer Tom Schalken die een niet onbelangrijke rol speelde. Schalken zat aan bij een diner waarbij ook getuige-deskundige Hans Jansen aanwezig was. Een gebeurtenis die indirect aanleiding zou geven tot wraking van de rechtbank waardoor het proces over moest.