Durf te denken
Mary Wollstonecraft (1759-1797)
Mary Wollstonecraft schrijft met 'A Vindication of the Rights of Woman' een van de eerste feministische geschriften dat ook nu nog bekendheid geniet. In haar tijd worden vrouwen voornamelijk als bezit gezien, maar Wollstonecraft claimt dat ze dezelfde rechten hebben als mannen. Ze schrijft veel, ook romans en reisverslagen. Als één van de eerste vrouwen kan ze leven van de pen. Ze noemt zichzelf 'de eerste van een nieuwe soort'.
In 1792 vertrekt Wollstonecraft naar Parijs om de Franse Revolutie van nabij mee te maken. Ze ontmoet er de Amerikaan Gilbert Imlay, van wie ze een dochter krijgt. Na de pijnlijke breuk met Imlay en een mislukte zelfmoordpoging raakt ze bevriend met de radicale filosoof William Godwin, die romantiek en huwelijk afwijst. Niettemin trouwen ze, benadrukkend dat hun huwelijk geen concessie aan de heersende moraal is, maar dat ze volkomen gelijkwaardige partners zijn. Mary Wollstonecraft sterft op 10 september 1797, 11 dagen na de geboorte van haar dochter Mary.
Te gast in deze uitzending is Leon Heuts, filosoof, redacteur van Filosofie Magazine en 'fan' van Mary Wollstonecraft. Hij houdt een Twittersessie met een andere fan: Roberta Wedge uit Londen. Op haar blog doet Wedge onderzoek naar alles wat met Wollstonecraft te maken heeft. Zij heeft een Twitteraccount waarop zij zich voordoet als Mary.
Hoe combineer je als vrouw hartstocht met een carrière?
In de reportage van Dorothée Forma de visie van Maruja Bobo Remijn, docent gender studies aan de Universiteit van Amsterdam. En we volgen een dag lang Marieke Bax, zakenvrouw en oprichtster van Talent naar de Top, het initiatief voor meer vrouwen naar de top.
Maruja Bobo Remijn: “Aan de ene kant is ze een heel interessante filosofe, aan de andere kant is ze een hele hartstochtelijke, menselijke vrouw die haar minnaars achterna reisde. Mary was een hele eigentijdse, moderne, 'selfmade woman'.”