De radio 5-documentaire
De Heimweekeuken
Documentaire over de joodse keuken in Nederland en Vlaanderen. Verslaggever Paul Öffner bezoekt samen met culinair journaliste Berthe Meyer verschillende joodse eetgelegenheden in Amsterdam en een kosjer restaurant in Antwerpen en voert vraaggesprekken met een joodse kok, een joodse slagersvrouw, een joodse cateraarster en een klant van een joods-Amsterdamse broodjeszaak.
Gespreksonderwerpen zijn o.a: de nostalgie van een Amsterdams broodje warm pekelvlees; de joodse feestmaaltijden; de geschiedenis van de joods-Amsterdamse armoede keuken en de strenge kosjere richtlijnen.
Berthe Meyer gaat in op o.a.: de herinneringen aan de keuken van haar grootmoeder; de traditionele joodse keuken; de recepten van geassimileerde Nederlandse joden; de verschillen tussen de sefardische en de asjkenazische keuken en de geschiedenis van joods eten en joodse kookboeken.
Door Paul Öffner