Eind jaren zestig breekt Freek de Jonge door met Bram Vermeulen: samen vormen zij Neerlands Hoop. Na een pijnlijke scheiding gaat Freek solo verder met o.a. boeken en films. De succesvolle komiek merkt dat met het klimmen van de jaren ook fysiek ongemak komt. Wat doet zoiets met je zelfvertrouwen? Hoe is het om als taalkunstenaar plotseling naar woorden te moeten zoeken? En hoe geef je zin aan het leven wanneer je je kind én een kleindochter verliest?
Coen Verbraak gaat met acht gasten in gesprek over wat het bestaan de moeite waard maakt. Dit seizoen met Freek de Jonge, Aysha Meis de Groot, Chaja Polak, Milouska Meulens, Jan van Ommen, Claudia van Deudekom, Nina Blom en Annemiek Valent.
Freek de Jonge
Aflevering 1
Aysha Meis de Groot
Aflevering 2
Aysha Meis de Groot maakte vorig jaar haar debuut als solozangeres. Opgegroeid in een muzikale familie met vader Marcel en opa Boudewijn de Groot. Meis verloor als kind haar moeder aan maagkanker, en moest zelf haar maag laten verwijderen. Over deze ingrijpende gebeurtenissen schreef ze liedjes voor haar debuutalbum Zwart/Wit. Maar hoe neem je zo'n ingrijpende beslissing? En, mag je spijt hebben van iets dat je leven redt?
Chaja Polak
Aflevering 3
Chaja Polak overleefde als kind de Tweede Wereldoorlog. Omdat ze zelf weet wat geweld aanricht, schreef Polak eerder dit jaar ‘Brief in de nacht’ een veelgeprezen essay over de oorlog in Gaza. Hoe is het eigenlijk om Joods te zijn in deze tijd? Waarom is het belangrijk om in gesprek te blijven met je medemensen? En: kun je nog genieten van het leven wanneer je behalve je man ook je eigen zoon overleeft?
Milouska Meulens
aflevering 4
Veertien jaar lang is Milouska Meulens het gezicht van het Jeugdjournaal. Een generatie kinderen groeit met haar op. Haar wortels liggen op Curaçao, haar carrière maakt ze in Nederland, als journalist en als schrijver. Op foto’s en tv is er altijd de lach. Maar wanneer zij zelf nog een kind is, maakt Milouska iets verschrikkelijks mee. Iets dat haar leven zal beïnvloeden. Moet je je als migrant meer bewijzen dan een ander? En: hoe vergeef je je vader wanneer hij je moeder naar het leven stond?
Jan van Ommen
aflevering 5
Op vakantie in Indonesië besluiten Jan van Ommen en zijn vrouw een tochtje te maken met een toeristenboot. Hun bestemming zullen ze nooit bereiken. Midden op zee zinkt hun schip, zonder dat er noodsignaal wordt verzonden. En: er is maar één reddingsboot. Werk je samen met de andere drenkelingen - of is het ieder voor zich? Wat voor gesprekken voer je eigenlijk met je partner als je denkt te zullen sterven?
Claudia van Deudekom
aflevering 6
Wat begint met een vlekje, eindigt met een doodsbericht. Claudia van Deudekom staat nog midden in het leven wanneer ze de diagnose uitgezaaide huidkanker krijgt. Ze heeft hooguit nog een paar jaar te leven. Maar, tegen alle verwachtingen in is ze nu al enkele jaren tumorvrij. Hoe leef je als je denkt dat het einde nabij is? Wat doet het met een mens als het onvermijdelijke einde plotseling uitblijft?
Nina Blom
aflevering 7
Als ouder wil je alleen het beste voor je kind. Toch zijn er ook moeders die hun kinderen expres ziek maken. Nina Blom had zo’n moeder. Vanaf haar negende jaar wordt Nina thuis gehouden en ziek gemaakt. Ze komt in een rolstoel terecht, en belandt uiteindelijk voor lange tijd in het ziekenhuis.Een oplettende arts betekent haar redding. Hoe leefde Nina Blom verder met de wetenschap dat de vrouw die haar het leven gaf, haar dat leven probeerde af te nemen?
Annemiek Valent
aflevering 8
Ambulancechauffeur Annemiek Valent rijdt tijdens een nachtdienst nietsvermoedend naar een dodelijk auto-ongeluk. Het slachtoffer blijkt haar eigen 19-jarige zoon te zijn. En net wanneer Annemiek haar leven weer ’n beetje op orde krijgt, slaat het noodlot een tweede keer toe. Hoe leef je verder na zo’n groot trauma? Hoe maak je weer zin in het leven als je kind er niet meer is? En kun je op een dag dan toch weer in de ambulance stappen?