Voor jou wil ik zijn is een documentaire van Marinka de Jongh. Peter Lataster en Petra Lataster-Czisch begeleidden haar bij haar eerste lange documentaire. Voor jou wil ik zijn wordt uitgezonden door HUMAN, in coproductie met Een van de jongens. Hier vind je hoe andere media kijken naar en praten over deze documentaire.
Voor jou wil ik zijn besproken in de media
De Telegraaf (Vrouw)
19 juli - Janine en Annette zorgen voor hun broer: ’Albert-Jan is allesbehalve zielig’
Janine Kwinkelenberg-Barlo (50) en Annette Barlo (46) zorgen al van jongs af aan voor hun verstandelijk beperkte broer Albert-Jan (51). Nu hun ouders op leeftijd raken, moeten zij steeds meer taken overnemen. En dat doen ze met heel veel liefde, zo valt te zien in de documentaire Voor jou wil ik zijn: een ode aan de 4 miljoen mantelzorgers in ons land.
"In mijn poppenwagen lag vroeger geen pop, maar Albert-Jan," vertelt Janine lachend. "Dat zorgzame zat er dus al vroeg in." Als de op één-na-oudste van vier kinderen,heeft zij zich altijd het meest verantwoordelijk gevoeld voor haar broer Albert-Jan. Maar ook broer Barri en jongste zus Annette, die als actrice onder meer bekend is van de series Oppassen!!! en De Spa, namen van kleins af aan zorgtaken op zich. "Voor ons was het heel normaal om luiers te verschonen," vertelt Annette. "En dat is het nu nog steeds." (door Marion van Es)
Nederlands Dagblad
19 juli - Voor jou wil ik zijn is een portret van een broer-zusrelatie, maar vooral een ode aan de mantelzorger
Als de verstandelijk beperkte Albert-Jan (51) bij de anesthesist aankomt, voelt hij de bui al hangen. Hij moet verdoofd worden, maar dat wil hij niet. En dat laat hij merken ook. Zijn zus en mantelzorger Janine (50) moet hem met haar hele lichaam in bedwang houden, terwijl verpleegkundigen hem een verdovingsspuit toedienen. Ze ligt onder hem en knelt hem in haar greep. Het zweet parelt op haar voorhoofd als Albert-Jan eindelijk verslapt en zijn hoofd op haar schouder valt. Na de ingreep kijkt Albert-Jan stuurs voor zich uit. Janine wrijft zachtjes met haar neus over zijn wang en vraagt: "Zijn we weer vriendjes? Wil je me vergeven?" (door Maaike Legemaat)
De Volkskrant
21 juli - Voor jou wil ik zijn is een zeldzaam intieme en aangrijpende film over broederliefde, maar geen gewone
Op de 50ste verjaardag van Albert-Jan, kortweg Ab,krijgen behalve hij ook zijn ouders een cadeautje. Hetis een album met foto’s van de jarige, in eenziekenhuisbed. Want ‘ik héb nu eenmaal veel ziekenhuisfoto’svan Ab’, verklaart zijn zus Janine. Ogenschijnlijk onaangedaanbekijkt de moeder van Janine en Ab de foto’s – parkinson heeft haar haar gezichtsuitdrukking ontnomen. (door Arno Haijtema)
Lees verder (achter betaalmuur) →
NRC
20 juli - Aangrijpend familieportret rond de liefde voor een kwetsbaar gezinslid
De onvoorwaardelijke liefde van de zussen voor hun grote broer komt steeds terug, in de documentaire Voor jou wil ik zijn. "Maar weet hij dat we bestaan?" (door Thijs Schrik)
Lees verder (achter betaalmuur)→
2Doc
19 juli - 'Je bent als mantelzorger altijd bang dat je iemand te kort doet' In gesprek met regisseur Marinka de Jongh
De ouders van regisseur Marinka de Jongh runden een kleinschalige woonvorm voor mensen met een verstandelijke beperking. Daardoor kwam ze al snel in aanraking met mensen met een beperking. En met hun ouders. Naarmate de bewoners ouder werden, merkte ze dat hun broers en zussen steeds vaker die taak overnamen. (door Abel Vos)
Lees verder →
Algemeen Dagblad
18 juli - Albert-Jan (51) heeft Down en kan bijna niets zelf, zussen nemen zorg van ouders over: ‘Hij redt het niet alleen’
De liefde die Janine Kwinkelenberg-Barlo (50) uit Zeist voelt voor haar verstandelijk beperkte broer Albert-Jan is voor eeuwig en niet te vergelijken met die voor wie dan ook. Nu hun ouders ouder en zelf hulpbehoevend zijn, neemt ze dan ook vanzelfsprekend de zorg van hen over. Dat dat pittig is, maar ook vol van liefde laat ze zien in een aangrijpende documentaire die maandag op televisie komt. (door Maaike Kooistra)
Lees verder →
De Correspondent
17 juli - Je verantwoordelijk voelen is ook een vorm van verlangen
Hoe is het om voor je broer of zus te zorgen? De documentaire Voor jou wil ik zijn, waarin Janine zich ontfermt over haar oudere broer Albert-Jan die het syndroom van Down heeft, laat de vanzelfsprekendheid én de belasting zien van deze vorm van mantelzorg. (door Lynn Berger)
NCRV Gids
10 juli - Zus én mantelzorger
Nederland telt zo’n vijf miljoen mantelzorgers, onder wie de 50-jarige Janine Kwinkelenberg- Barlo. Zij zorgt voor haar één jaar oudere broer. Albert-Jan heeft het syndroom van Down, kan niet praten en hoort en ziet slecht. Janine is zijn bewindvoerder en het aanspreekpunt voor de woongroepbegeleiders en artsen. Jongste zus Annette – bekend als actrice en presentatrice – is het klankbord voor Janine. In 2Doc: Voor jou wil ik zijn volgt Marinka de Jongh de drie. De documentaire laat onder meer zien dat Janine soms moeite heeft om de balans te vinden tussen het nemen van belangrijke beslissingen en ‘gewoon een lieve zus zijn’. Wanneer de woongroep vanwege corona in een lockdown gaat, blijkt het ook zonder zussenbezoek verrassend goed met Albert-Jan te gaan.
Klik
12 juli - Ode aan de mantelzorger in documentaire
Meer dan vier miljoen Nederlanders verlenen structureel mantelzorg. Zoals Janine, die nu haar ouders het niet meer kunnen, de zorg voor haar broer Albert-Jan met downsyndroom op zich neemt. Marinka de Jongh maakte er een documentaire over, die 19 juli op tv te zien is. Zij groeide zelf op tussen mensen met een verstandelijke beperking in het Thomashuis van haar ouders.
Lees verder →
VPRO Gids
19 juli - Zorgen om Ap
Voor jou wil ik zijn is een ode aan de mantelzorger, maar shuwt moeilijke vragen niet. Zoals: wie heeft nou eigenlijk wie nodig?
"Ik zie dat mondje van hem, echt zo...alsof hij toch stiekem meezingt," zegt Janine tegen haar man Remco. Ze zegt het met een liefdevolle blik op haar broer Albert-Jan, die in een zorginstelling woont, maar nu op bezoek is. Janine draait Mag ik dan bij jou. Meezingen kan Albert-Jan niet. Praten ook niet.