Moslimextremisten in Bangladesh publiceerden in 2013 een dodenlijst van 84 atheïstische bloggers. Sindsdien zijn vijf bloggers en een seculiere uitgever vermoord. Nastiker Dharmakatha had zomaar de zesde dode kunnen zijn, maar hij overleefde en maakte Razor's Edge: een schokkende, maar hoopvolle film. Een interview.
Wat is er met jou gebeurd?
"In 2015 werd Avijit Roy eerst gedood, daarna onze collega bloggers Washikur Babu, Ananta Bijoy Dash, Niloy Neel en uitgever Faisal Arefin Dipan, allemaal binnen ongeveer 8 maanden. Het leven leek zo hulpeloos in dit 'carnaval' van moorden. We voelden ons als insecten, vol angst, verdriet en woede. Familie, verwanten en vrienden waren zo bang dat ik mezelf censuur oplegde. Met verontschuldigingen aan mijn familie, heb ik uiteindelijk besloten om mijn land te ontvluchten. Je eigen thuisland verlaten doet altijd pijn; voor mij voelt het als een nederlaag. Ik moest mijn geliefde land aan die islamitische extremisten overlaten! Dat besef doet voortdurend veel pijn."
Wat gebeurt er met je land?
"Bangladesh is een klein land in Zuid-Azië. Hoewel 90 procent van de bevolking van 160 miljoen moslim is, heeft het land een lange traditie van secularisme en harmonie.
Na een bloedige oorlog met het islamitische Pakistan, ontstond Bangladesh in 1971 als een onafhankelijke seculier land. Maar in 1979 werd secularisme uit de grondwet geschrapt. En in 1988 werd de islam de staatsgodsdienst. Daarna, in 2011 kregen we een eigenaardige mengeling van 'secularisme' en islam als staatsgodsdienst’!
Al deze ontwikkelingen hadden ernstige gevolgen voor ons land.
Een klein maar groeiend aantal mensen beschouwt zichzelf als niet-gelovig en atheïst. Onder hen zijn activisten, schrijvers en bloggers, net als ik, die schrijven over vrij denken, secularisme, mensenrechten en pluralisme. Nu islamitisch extremisme meer invloed krijgt en het vrijdenken onderdrukt wordt, bekritiseren we soms
politiek-islamism en de regering die faalt om dat tegen te gaan. Sinds 2013 hebben extremisten atheïsten aangevallen en vermoord, terwijl de regering de slachtoffers niet beschermt, of zelfs juist arresteert voor 'het kwetsen van religieuze gevoelens'."