Vanuit Afghanistan stuurt Alem ons verhalen. Sinds 2020 is hij onderdeel van ons grote correspondentennetwerk. Kijk hier de verhalen vanuit Afghanistan en klik door naar het archief.

Alem woont in de Afghaanse hoofdstad Kabul. Sinds 2020 maakt hij verhalen voor Metropolis en zijn eerste verhaal voor HUMAN gaat over naar school gaan. Als hij niet op zoek is naar bijzondere verhalen geeft hij les aan verschillende universiteiten. Zijn droom is om een goede onderzoeker te worden die de dagelijkse realiteit en problemen van zijn land blootlegt.

Brandstofcrisis

11 december 2022

Nooit waren de brandstofprijzen zo hoog als in 2022. We betaalden afgelopen zomer soms meer dan 2,50 euro per liter aan de pomp. En dat niet alleen, door de oorlog in Oekraïne en de daarop volgende olieboycot van Rusland, leidt de wereldwijde brandstofcrisis in veel landen tot problemen. 

Wie zich niet wil wagen aan stelen of helen, moet het anders aanpakken, zoals onze correspondent Alem in Afghanistan. Het leven in Kabul is al niet makkelijk sinds de Taliban de macht greep in 2021, met inflatiecijfers van 22 procent lijkt het tanken van je auto helemaal onmogelijk. We volgen een taxichauffeur tijdens zijn voorlopig laatste ritje en de zoektocht naar een nieuw vervoersmiddel: een fiets.

Handen omhoog

13 november 2022

Hoe verdedig je jezelf? Ghulam Reza (Afghanistan) grijpt zijn pijl en boog om te trainen met buurtgenoten, zodat ze zich kunnen verdedigen tegen inbrekers in het steeds onveiligere Kabul.

Verslaafd

16 oktober 2022

Shisha heeft in Afghanistan een hele andere betekenis dan in het Midden-Oosten. Zo wordt in de volksmond het roken van crystal meth genoemd. Het land was altijd al de grootste producent van papaver, het bestanddeel voor heroïne en opium, daarnaast wordt uit het lokale plantje ephedra het super verslavende crystal meth gemaakt. Correspondent Alem ontmoet de getalenteerde kalligraaf Mohammed Reza. Door zijn verslaving heeft hij alles verloren en leeft op de straten van Kabul. We volgen hem van onder de brug waar hij gebruikt naar de afkickkliniek.

De mooiste dag

2 oktober 2022

In Afghanistan heeft bruidegom Mohammed de hand van zijn verloofde Rahela al tientallen keren gevraagd. Na acht jaar heeft hij eindelijk succes. Er is wel één probleem: een Afghaanse bruiloft is peperduur omdat er wordt verwacht dat je voor honderden gasten een groot feest organiseert. Gelukkig is er ook een goedkoop alternatief: de massabruiloft. Een aantal weldoeners maakt het mogelijk dat maar liefst 61 stellen tegelijkertijd kunnen trouwen.

Wij gaan weer naar School

4 september 2022

Tayeeba uit Kaboel (Afghanistan) kan sinds de Taliban aan de macht is niet meer naar school. Ze krijgt online les van de Afghaanse Amena die nu in Kopenhagen woont. Amena vluchtte in 2021 naar Denemarken. Ze leert Deens om haar rechtenstudie voort te kunnen zetten en in de avonduren geeft ze online les aan meisjes in Afghanistan.

Meer uit Afghanistan