“Overal in de media zien we beelden van barricades van bouwmateriaal, meubels en straatstenen, politiegeweld en vernielingen van universiteitsgebouwen,” begint Venema. Er is geen gebrek aan beeldmateriaal in dit onderzoek naar de studentenprotesten. “Maar de politieke reactie gaf voor ons de doorslag om de beeldvorming rond de protesten verder te onderzoeken. Het valt op hoe gemakkelijk deze hele groep wordt weggezet als antisemiet, of als tuig van de richel.”
De makers zien hoe de nuance in het politieke debat verdwijnt: “Vlak na het eerste protest op 6 mei plaatst Geert Wilders een tweet waarin hij bestuurders en politici verwijt te hebben weg gekeken: ‘Jullie lieten onze grenzen wagenwijd openstaan voor antisemieten, voor mensen die onze cultuur haten, die onze normen niet delen, die zich superieur aan ons achten en onze samenleving nu met geweld afbreken.’ Ook de reactie van oud-staatssecretaris Eric van der Burg viel ons op, die bij Pownews zegt dat het protest aan de UvA over antisemitisme gaat,” zegt Mansell.
Voor de uitzendingen spraken Mansell en Venema met meerdere studenten en docenten die al dan niet betrokken waren bij de protesten, en rectoren en bestuurders van verschillende Nederlandse universiteiten. “Volgens de demonstrerende studenten is hun universiteit medeplichtig aan genocide, vanwege banden die er zijn met academische instellingen in Israel,” zegt Venema. “Ook dat is een heel stevig frame. Waar wij benieuwd naar waren, is of het nog mogelijk is om over zo’n gepolariseerd onderwerp het gesprek met elkaar aan te gaan, en zo ja, waar dat gesprek dan gevoerd kan worden.”