Euthanasie op basis van psychisch lijden is al meer dan twintig jaar mogelijk. Toch is er pas in de laatste jaren een stijging te zien in het aantal verleende euthanasieën. Het onderwerp vindt ook zijn weg naar de media. Aan talkshowtafels, in kranten en tijdschriften delen met name jongeren, hun naasten of hulpverleners persoonlijke verhalen over het lijden en het euthanasietraject.
Hoewel de aandacht voor deze vorm van euthanasie belangrijk is voor het begrip ervan, leidt het ook tot kritiek. De berichtgeving zou te eenzijdig zijn, met te weinig ruimte voor de complexiteit van de euthanasiepraktijk. De dood zou geromantiseerd worden, en euthanasie te centraal staan als oplossing voor het psychische lijden.
Deze zorgen over de media-aandacht, samen met de stijging van euthanasie onder jongeren, leidt deze zomer tot een stevige tegenreactie van een groep psychiaters. Ook een groep ervaringsdeskundigen vindt dat hun perspectief te weinig gehoord wordt in de discussie. In een brief vragen ze de beroepsvereniging voor psychiatrie om hen meer te betrekken bij de dialoog over de euthanasiepraktijk. De inhoud van de brief is gedeeld met Medialogica en hieronder te lezen.
Hoe kon er zoveel ophef ontstaan onder betrokkenen? En kan de inhoudelijke discussie nog wel open gevoerd worden? In een tweeluik van Medialogica Ontleedt onderzoeken Myrthe Buitenhuis en Rosalyn Saab de berichtgeving over euthanasie in de psychiatrie, en spreken ze met psychiaters, ervaringsdeskundigen, en betrokken organisaties.
Deze serie van Medialogica Ontleedt over euthanasie bij psychisch lijden bestaat uit twee afleveringen: Euthanasie bij psychisch lijden in de media en Het verhitte debat onder psychiaters.