Omdat zij ‘onvermoeibaar vecht voor een wereld waarin medemenselijkheid een nieuwe kans krijgt’, ontvangt regisseur Adelheid Roosen de Van Praagprijs van het Humanistisch Verbond. Juryvoorzitter Alexander Rinnooy Kan overhandigt haar de prijs op 21 juni, Wereldhumanismedag, tijdens het ‘Mag Het Licht Aan Festival’.

'Durf te buitelen'

Adelheid Roosen (1958), theatermaker en docent aan de Amsterdamse Toneelschool en Kleinkunstacademie, schuwt in haar theater- en filmproducties geen enkel onderwerp: eerwraak, huiselijk geweld, seksualiteit in de islamitische wereld, de intimiteit van het sterven, de Alzheimer van haar moeder, alles mag zich veilig weten in de openbaarheid.

Dwarrelend door stadswijken en theaters ontmoette zij de afgelopen vijftien jaar steeds weer nieuwe gezichten die de inspiratie vormden voor haar voortdurende zoektocht naar het kantelen van het perspectief dat wij hebben op de Ander, de ogenschijnlijke vreemde.

Roosen is Mam, Dolle Zina, Hetty & George, De Oversteek, Brozer en nog veel meer. 

Wijksafari
Ook maakte ze de theatervoorstelling WijkSafari Utrecht. Achter op de scooter, te voet en met de bus reist het publiek door verschillende wijken in Utrecht en het leven van haar bewoners.

De documentaire 'Ik verwacht alles' laat de voorbereidingen, het maakproces en de uitvoering zien van de wijksafari. Met als basis gelijkwaardigheid.

"Zingeving is buitelen,ontdekken wie je bent, maar vooral ook wie die ander is", zegt Roosen in tijdschrift Human van het Humanistisch Verbond.

"Iedereen kent het gevoel van verliefdheid. En al is dat geen levenslange gemoedstoestand; je ervaart daarin dat alles gaat stromen en je vaste aannames als vanzelf opgeeft. Je kunt de wereld spelend beleven als je het leven zelf ziet als schitterend speelgoed van buitelende ervaringen. Veel van de controle kunnen we loslaten. Hoe meer we buitelen, hoe meer liefde we ervaren."