School, bijbaantjes, sport, shoppen, en altijd de app natuurlijk: jongeren hebben al geen tijd genoeg voor zichzelf, laat staan voor een ander. Tot zover de beeldvorming. Vier op de vijf jongeren wil best voor iemand zorgen, één op de vijf doet dat al. En zeven op de tien doet vrijwilligerswerk.

Een generatie met de aandachtsspanne van een druif

Dat is een veelgehoorde opvatting over ‘onze jongeren’ die vooral append door het leven gaan. Dat beeld klopt gewoon niet, blijkt uit representatief onderzoek van 3FM Tussenuur (Human) samen met JijVandaag onder 1.045 jongeren tussen 12 en 24 jaar.

Zo gaf bijna zeven op de tien jongeren (68 procent) aan dat ze weleens aan vrijwilligerswerk deden of op dit moment doen, meestal in de zorg-, cultuur- of sportsector. “Als ik er de tijd voor heb, vind ik het geen probleem,” zegt een deelnemer aan het onderzoek. “Als het gewoon leuk werk is en je helpt er ook nog iemand bij, dan vind ik het prima”, zegt een ander.
De jongste generatie is in ieder geval bereid om na te denken over vrijwilligerswerk. Een deelnemer schreef: “Of ik later ‘echt’ vrijwillligerswerk zou doen hangt af van of ik me verbonden voel met het doel en of het mij daardoor voldoening geeft.”

Zorg voor een ander

Ook de zorgbereidheid onder jongeren is groot. Vier op de vijf jongeren (83 procent) is redelijk tot heel bereid om zorg voor iemand in zijn omgeving op zich te nemen. Eén op de vijf (21 procent) heeft weleens voor een ouder of langdurig ziek familielid gezorgd of doet dat momenteel. Sowieso gaat tweederde van de jongeren (67 procent) uit eigen initiatief op bezoek bij zijn grootouders.

“Mijn opa was net overleden en mijn oma had het hier erg moeilijk mee”, schreef een jongere. “Ik heb enkele maanden bij haar in huis gewoond om te helpen met het huishouden, bankzaken en wat opknapwerk aan het huis. Inmiddels staat ze weer op eigen benen.”

Hulpvaardig

Jongeren zijn hartstikke hulpvaardig. Meer dan vier op de tien jongeren (44 procent) biedt onmiddellijk hulp aan wanneer hij of zij ziet
dat iemand zich niet goed voelt. Ongeveer de helft van de ondervraagden (49 procent) wacht eventjes voordat hij of zij vraagt of er iets mis is. Slechts één op de twintig (5 procent) doet helemaal niets. Hoe zou dat bij ouderen zijn? Hoe dan ook: al met al geen reden tot zorgen over de nieuwe generatie als het gaat om zorg voor en hulp aan de ander.

Lees hier het hele onderzoek.