De Fipa D'or is een prestigieuze prijs voor de beste onderzoeksjournalistieke documentaire. Regisseur Bouma volgt de ontwikkelingswerker Daniel in Congo met het opzetten van een eigen bedrijf die de handel in landbouwproducten tussen boeren en de hoofdstad Kinshasa op gang moet brengen. De dilemma’s waarvoor hij bij het realiseren van zijn plan komt te staan, zijn talrijk.
Knoop probeert op een voor hemzelf riskante manier de patronen van hulp en afhankelijkheid te doorbreken. Permanent struikelt hij over de werkelijkheid van wat misschien wel één van de meest gecompliceerde landen ter wereld is.
In het debat over de effectiviteit van ontwikkelingssamenwerking stuit men steeds weer op de vraag hoe ervoor te zorgen dat door hulp niet het tegenovergestelde wordt bereikt van wat wordt beoogd. Hoe te voorkomen dat mensen afhankelijk worden van hulpverlening en daardoor nog minder tot zelfbeschikking in staat zijn?
Enkele opmerkingen van de jury over de film:
Nous avons décidé à l'unanimité... Nous n'étions pas toujours d'accord, loin de là.C'est le portrait d'un utopiste, mais qui est aussi un réaliste. Qui veut faire du business mais aussi de la coopération, en Republique Democratique du Congo.
C'est un film drôle. Les personnages sont complexes, ils ne sont ni tout-à-fait noirs, ni tout-à-fait blancs, sans être jamais gris.Il nous a plu parce qu'il parle d'une partie du monde, l'Afrique, souvent absente du documentaire.
C'est, pour nous, le film le plus abouti sur le plan de la forme et du fond.
Bekijk Congo Business Case:
Fris, direct, humoristisch. Lof voor een film die een andere kant van de werkelijkheid laat zien. Tijdens de 27ste editie van het Festival International de Programmes Audiovisuels (FIPA) afgelopen weekend in Biarritz kreeg Hans Bouma de Fipa D’Or uitgereikt voor zijn film Congo Business Case.