Het coronavirus is in onze contreien met vakantie gegaan en dat gaat dit weekboek daarom ook maar doen. Niet na een aantal medialogische gedachten gewijd te hebben aan de gebeurtenissen van afgelopen weken.
1. De grootste media-aandacht gaat al een paar weken niet meer uit naar het coronavirus maar naar de nasleep van de moord op George Floyd. In Nederland heeft het racismedebat zich verengd rondom een foute uitspraak van voetbalkenner Johan Derksen. Op 101-Teletekst, een goede graadmeter voor ‘what’s hot and what’s not’, is het corona-nieuws verhuisd van de top naar de bodem van de pagina.
2. De positieve veranderingen die de coronacrisis veroorzaakte, krijgen nauwelijks vervolg. Slechte oude gewoonten komen - soms met overheidssteun - als een boemerang terug.
De overheid heeft geen geld voor klassen van vijftien leerlingen, waar ouders, kinderen en leerkrachten de afgelopen weken juist zo lyrisch over waren. Het thuis werken en vergaderen tijdens spitsuren en fysieke samenkomen uitsluitend in daluren (11-15 u) is al weer op retour. De files groeien weer, treinen worden drukker. Tegelijkertijd trekt de overheid miljarden uit om een toekomstarme sector als de luchtvaart een kans op overleving te bieden.
Voorlopige conclusie: er is tot nu toe betrekkelijk weinig geleerd van de crisis.