De Nationale ombudsman gaat het mestbeleid onderzoeken. Volgens klagende boeren is er veel mis met de wetenschappelijke onderbouwing van dat beleid. Boer Kok uit Hoogland roept dit al jaren en Human volgt zijn strijd in de documentaire 'De kleine oorlog van boer Kok'.

Kafka in de polder
Als in 1994 de nieuwe mestwet van kracht wordt, komt er een einde aan het harmonieuze bestaan met de natuur, dat de biologisch-dynamische boer Kok en zijn gezin nastreven. Boeren mogen hun drijfmest niet meer over het land uitrijden. Die moet centimeters diep onder de grond worden geïnjecteerd om zo de uitstoot van ammoniak tegen te gaan. Met man en macht verzet boer Kok zich tegen de kafkaëske landbouwbureaucratie.

Amoniak
De mest van boer Kok bevat maar 30 procent van de ammoniak die gemiddeld gangbaar is. Hij gebruikt geen kunstmest en voert zijn koeien geen krachtvoer. Hij haalt de scherpste milieudoelstellingen met gemak. Maar regels zijn regels en die gelden ook voor boer Kok.

Ombudsman
En precies die regels berusten volgens de vereniging van kringloopboeren VBBM op dubieus onderzoek. De Nationale ombudsman heeft daarom een onderzoek aangekondigd naar de wetenschappelijke onderbouwing die het ministerie voor Economische Zaken gebruikte voor het mestbeleid. 

Het onderzoek wordt naar verwachting dit najaar afgerond.