Maryam Namazie is niet welkom op de campus van Warwick University (GB). De Student Union van de universiteit bepaalde dat, meldde de Volkskrant op 26 september. Na een 'risico-inventarisatie' vonden studenten dat de kritiek van de Iraanse mensenrechtenactivist op de sharia en de radicale islam 'kwetsend' kan overkomen.

Namazie is mede-oprichter van het comité van ex-moslims in Groot-Britannië. Ze is een van de geportretteerden in de documentaire Onder Ongelovigen en deed mee aan een van de Lezing+ debatten van Human en Humanistisch Verbond.

Mismoedig
Bij haar beslissing wees de studentensociëteit van Warwick op het zogeheten 'no platform'-beleid. Dat betekent dat sprekers met 'omstreden' opvattingen geen podium krijgen om hun idee te uiten. Voorzitter Isaac Leigh zei dat de unie een zorgplicht heeft jegens moslimstudenten.

"Het gaat om het recht van deze studenten zich niet geïntimideerd of gediscrimineerd te voelen op de campus," zo liet hij The Independent weten. De 49-jarige humaniste Namazie voert al jaren campagne voor vrouwenrechten in islamitische landen. Ze is verbaasd en ook mismoedig over het besluit om haar tot persona non grata te verklaren, aldus de Volkskrant.

Ophef
Het besluit heeft veel ophef veroorzaakt bij opinieleiders. Zo maakte de bekende bioloog Richard Dawkins de leden van de Student Union uit voor 'bruikbare idioten' die de radicale islam een handje helpen.

Onder Ongelovigen
In de documentaire Onder Ongelovigen. Daarin geven Boris van der Ham, voorzitter van het Humanistisch Verbond en documentairemaker Dorothée Forma deze groep een gezicht. Godslastering en afvalligheid is in 55 landen strafbaar. In 39 landen riskeer je gevangenis en in 13 landen de doodstraf. Het zwaarst hebben 'afvalligen' het in streng-islamitische landen.

Lezing+
In oktober wordt de Lezing + (documentaire plus debat) gehouden in Maastricht (21/10) en Apeldoorn (28/10). Voor meer informatie en aanmelding zie de website.