In 'Een Tweede Kans' van regisseur Sander Burger komt dominee Eva voor de vraag te staan of zij het zal opnemen voor een veroordeelde pedoseksueel, als haar gemeente in woede ontsteekt en gehakt van hem wil maken.
Volksoproer
Columnist Guido van der Heijden schreef voor de gelegenheid een essay over deze thematiek. De woede omtrent misstanden in de samenleving laait volgens hem nergens zo hoog op als bij pedofilie: "Vorig jaar in het Zeeuwse Kruiningen ontstond een klein volksoproer rond een van kindermisbruik verdachte Irakees. Woedende ouders namen het recht in eigen hand en mishandelden de man. Veel is er onduidelijk en vooralsnog is er niks bewezen. Duidelijk is wel dat de Irakees nooit meer in Kruiningen terug hoeft te komen."
Veroordeeld pedoseksueel
Aan tafel zaten Jean op den Kamp (veroordeeld pedoseksueel), Kalinka Habets (psycholoog en behandelaar van zedendelinquenten bij De Waag Zeeland) en Pieter Ippel (ethicus en rechtsgeleerde).
Op den Kamp gaf aan dat het spectrum van voorkeuren van pedoseksuelen breed is: van zeer jonge kinderen tot pubers die bijna volwassen zijn. Volgens de rechter was hij zelf ‘net iets te ver gegaan’. Zijn chemische castratie veranderde hem. "Daarmee verdwenen tevens andere remmingen, zoals angst en schaamte. In therapie leerde ik beter begrijpen waar die emoties vandaan kwamen."
Aangeboren of aangeleerd?
Volgens Habets is een lang behandeltraject essentieel voor het goed functioneren van een re-integrerende pedoseksueel. "We zijn niet uit op het genezen, maar op het leren controleren van driften." De vraag of pedofilie aangeboren of aangeleerd is, is daarom irrelevant. Het is vooral zaak dat iemand niet buiten de maatschappij wordt geplaatst. "Sociaal isolement vergroot de kans op recidive", stelde Habets.
Socrates
Bij zijn terugkeer in de samenleving koos Op den Kamp voor openheid in de buurt. Het contact met slachtoffers vindt hij belangrijk, evenals het aangaan van de dialoog. Ippel benadrukt dat het voeren van dit gesprek in de samenleving van groot belang is. "Een onderwerp als dit is te belangrijk om het aan juristen over te laten. Burgers moeten ook zien waarom dit ertoe doet. Socrates riep al op tot het onderzoeken van de dingen, en je niet alleen mee te laten slepen door emoties. Dat is fundamenteel voor het voortbestaan van de rechtstaat."
Dinsdag 14 april is de eerstvolgende avond in Cinema Middelburg. Dan draait 'Geloven', van regisseur Mijke de Jong en scenarioschrijfster Jolein Laarman.
Duivelse Dilemma's On Tour is een initiatief van Human en Humanistisch Verbond. Kijk voor alle data en locaties op www.ddontour.nl
Op de foto, v.l.n.r.: Kalinka Habets, Jean op den Kamp, Pieter Ippel en gespreksleider Reine Rek.