De grootste hinder in dat gebied waren de grafietregens in 2018. Het RIVM werd gevraagd hier onderzoek naar te doen. “De vragen en zorgen die we hoorden van omwonenden waren echter veel breder dan alleen over de grafietregens," zegt Elberse. "Daarom hebben we deze zorgen eerst in kaart gebracht, om zicht te krijgen op wat nuttig onderzoek was om uit te voeren. Hiervoor werkten we samen met een klankbordgroep van omwonenden en experts," zegt Elberse.
"Zo zijn we tot een aantal onderzoeksvragen gekomen op het gebied van leefomgeving en gezondheid, die we met de provincie bespraken. Deze vragen zijn de basis geweest voor de provincie Noord-Holland om ons vanuit het RIVM verder onderzoek te laten doen rondom Tata Steel.”
In het laatste onderzoek heeft het RIVM, in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, onderzocht wat de gezondheidsrisico’s voor omwonenden zijn van de huidige uitstoot van de staalfabriek. "Hiervoor hebben we gebruik gemaakt van beschikbare data van bijvoorbeeld de gezondheidsmonitor van de GGD. Dit is een vragenlijst waarin mensen onder andere wordt gevraagd naar hinder, zoals geuroverlast, stofoverlast en geluid. Maar de vragen gaan ook over bezorgdheid," zegt Elberse. "Ook maakt het RIVM gebruik van data van de GGD, over de luchtkwaliteit. En zijn we een van de deelnemende partijen van het Schone Luchtakkoord. Met als doel, de luchtkwaliteit in Nederland permanent te verbeteren."
Het RIVM voert onderzoeken uit in opdracht van overheden, veelal is er een landelijk of regionaal vraagstuk op het gebied van gezondheid en of milieu, waar geen of weinig kennis over is. "Zo zijn we momenteel ook bezig met een verkenning rondom Chemours, daar zitten we nu middenin."