Voorafgaand aan de troonrede delen elk jaar tien levensbeschouwelijke stromingen hun inspiratie met de politiek en samenleving in de zogeheten Prinsjesdagviering. Dit jaar wordt deze viering voor het eerst live uitgezonden op tv. Onze eigen Stine Jensen neemt samen met Jacobine Geel (KRO-NCRV) de presentatie voor haar rekening. We spraken ze.

Prinsjesdag op tv kennen we van de koning en zijn troonrede, de rit met de gouden koets (vroeger althans), de bordesscène, de standaard uitgelekte miljoenennota, feestelijke hoedjes van genodigden en wegdommelende hoogwaardigheidsbekleders op de oncomfortabele stoeltjes in de Ridderzaal.  

Veel minder bekend is de evenzo traditionele Prinsjesdagviering, een traditie die sinds de jaren zestig in het teken staat van reflectie en bezinning. Normaal gesproken vindt deze viering plaats in de Grote Kerk in Den Haag. Vanwege corona is dit niet mogelijk en zal een beperkt aantal genodigden deze viering bijwonen. 

De alom bekende balkonscene op Prinsjesdag gaat dit jaar niet door

Meer belangstelling door corona

Prinsjesdagviering is een religieuze en levensbeschouwelijke viering met sprekers van verschillende levensbeschouwelijke stromingen voor de parlementariërs. Het is bedoeld als moment van bezinning en reflectie aan het begin van het parlementaire jaar en dient ter inspiratie voor de politici en de rest van de samenleving. Het thema van dit jaar is ‘Geloof in Vrede en Vrijheid, Draag je Eigen steentje bij’.

Toch is de Prinsjesdagviering lang niet zo bekend als de overige ijkpunten van Prinsjesdag. Volgens presentator Stine Jensen komt dit omdat de media hier weinig aandacht aan besteed. “Omdat door corona veel activiteiten niet door kunnen gaan, krijgt het dit jaar meer belangstelling. Dit is de eerste keer dat Prinsjesdagviering live op tv wordt uitgezonden waarbij Human en KRO-NCRV een unieke samenwerking zijn aangegaan.”

Anders dan voorgaande jaren

Door corona wordt de Prinsjesdagviering van 2020 anders ingevuld, omdat slechts enkele bewindslieden zijn uitgenodigd. Jacobine Geel en Stine Jensen zullen voorafgaand aan de uitzending hoogwaardigheidsbekleders interviewen over het belang van de viering. Wie dat zijn is nog niet bekend. "We hopen natuurlijk Mark Rutte te spreken en hem te vragen naar zijn ideeën over geloof in vrijheid en vrede," zegt Jensen. 

Jacobine Geel en Stine Jensen voor de uitzending van Prinsjesdagviering

Erwin Kamp, hoofd humanistische geestelijke verzorging bij de Krijgsmacht, is de humanistische spreker. "De focus ligt op bezinning en reflectie," zegt Jensen. "En dat dat niet alleen vanuit religie komt, maar ook vanuit de humanistiek. Hopelijk dient zijn toespraak als inspiratie. Niet alleen voor de leden van het parlement, maar ook voor de kijkers thuis.” 

Dit jaar worden eveneens video's vertoond, waarin mensen van verschillende culturele achtergrond vertellen over hun visie op geloof in vrede en vrijheid en wat dat voor hen betekent. Hierin moeten volgens Geel wel keuzes worden gemaakt. “Er is geen tijd in te gaan op alle levensbeschouwelijke stromingen. Toch hoop ik dat de boodschap iedereen zal aanspreken en inspireren door te laten zien hoe iedereen op zijn eigen manier een steentje kan bijdragen aan vrijheid en vrede," zegt mede-presentator Jacobine Geel.

Een boodschap voor iedereen

Volgens Jensen is het thema van ‘Geloof in Vrede en Vrijheid, Draag je eigen steentje bij’ toepasselijk voor dit jaar. "Ik denk dat in tijden van corona meer behoefte is aan reflectie en bezinning tijdens Prinsjesdag, als de begroting van het komende jaar bekend wordt gemaakt. Ook omdat de traditionele rijtoer van de glazen koets met het koningshuis niet doorgaat," zegt filosoof Jensen.

De visie van theoloog Geel op het thema is dat het in ieders belang is geïnteresseerd en nieuwsgierig te blijven in de mensen om je heen. “Het is belangrijk naar elkaar te blijven luisteren en niet te snel te oordelen. Neem de tijd om je te verdiepen in andere culturen en achtergronden, oordeel niet te snel en heb respect voor elkaar.”

De gouden koets zullen we niet meer zien met Prinsjesdag

Nieuwe traditie

Of deze eerste live-uitzending de start is van een nieuwe traditie durft Geel niet te zeggen. “Dat Prinsjesdagviering nu zoveel aandacht krijgt, komt omdat een heel aantal activiteiten van Prinsjesdag niet door kunnen gaan door corona. Ik verwacht dat volgend jaar het gebruikelijke programma van Prinsjesdag en de rit met een koets gewoon weer plaatsvindt. Maar wie weet draagt het iets bij aan de behoefte in ons land en is Prinsjesdagviering volgend jaar gewoon weer live.”

Dit is ook interessant