Word je bewust van je eigen realiteit en ervaar de werkelijkheid van anderen. Met dit doel organiseert Beholders een vijfdaags filmfestival waar 32 documentaires te zien zijn. We selecteerden vijf favorieten, met als bonus drie homegrown Human-docu's.

Van 7 tot en met 11 oktober wordt de tweede editie gehouden van het internationale documentairefestival Beholders, op diverse locaties in de kernen van Meierijstad in Noord-Brabant. Human is niet alleen mediapartner van dit veelbelovende festival, we vertonen ook drie van onze films (zie kader) en we selecteerden vijf andere interessante films om te bezoeken. 

#1. Climate Warriors

Strijden voor een beter klimaat

De eerste film die wij aanbevelen is de documentaire Climate Warriors van Carl-A. Fechner. De Duitse filmmaker debuteerde in 2010 met The 4th Revolution en maakte vier jaar geleden Power to Change, dat de meest bekeken politieke documentaire van het jaar werd in Duitsland.

In zijn laatste film richt Fechner zich tot de klimaatstrijders die opstaan tegen lobbyisten en onmenselijke realiteiten. Verenigd door een gezamenlijk gevoel van verantwoordelijkheid en hoop bieden ze oplossingen voor een energietransitie met geavanceerde technologieën en inspirerend activisme. Ongeacht afkomst, geslacht, huidskleur of leeftijd, ze hebben één gezamenlijk doel: vechten voor verandering.

De tekst gaat verder onder de video

#2. Prison for Profit

Een gevangenis voor de laagste prijs

De tweelingzussen en filmmakers Ilse en Femke van Velzen maken al sinds 2002 samen documentaires. Door de jaren heen zijn ze verknocht geraakt aan het Afrikaanse continent en wonnen ze in 2010 een Gouden Kalf voor hun film: Weapon Of War.

In Prison For Profit richten de dames hun camera op de Mangaunggevangenis, de eerste privaat gerunde penitentiaire inrichting van Zuid-Afrika. Het beveilingsbedrijf G4S, een controversiële Britse multinational, belooft de beste faciliteiten voor de laagste prijs. Via gelekte video’s blijkt de werkelijkheid anders: buitensporig geweld, verwaarlozing en onvoorstelbare martelpraktijken.

De tekst gaat verder onder de video

#4. Jawline

Zie de wereld achter infuencers

Twee jaar geleden kreeg de Amerikaanse maker Liza Mandelup een beurs van het prestigieuze Sundance Film Festival om haar film Jawline te maken. Datzelfde jaar werd ze genoemd als één van de 25 nieuwe gezichten van onafhankelijke cinema en is ze momenteel in productie voor haar tweede speelfilm.

Jawline is het onthullende en vermakelijke portret van de influencers-cultuur en het sociale-mediasterrendom wat erachter schuilgaat. Er heerst in deze snelgroeiende online wereld een soort goudkoorts. De zestienjarige influencer Austyn Tester wordt aanbeden door duizenden jonge meisjes, die tijdens zijn livestreams hengelen naar zijn likes en aandacht. Hij wordt ontdekt door een duivelse manager die hem gouden bergen belooft zolang hij zijn charme maar wil blijven verkopen.

De tekst gaat verder onder de video

#3. Merci Maman!

Een persoonlijke komedie over de zoektocht naar familie

Na een creatieve loopbaan als artistiek directeur in de modewereld richt de Franse filmmaker Sophie Glanddier zich op een studie documentairemaken. Haar derde film Merci Maman! is ook haar persoonlijkste. Over de zoektocht naar de afkomst van haar eigen moeder.

Yvonne wordt, direct na haar geboorte in 1937, verlaten door haar moeder. Ze wordt opgenomen in een Frans gezin en bloeit daar op tot de fitte, energieke en vrolijke vrouw die ze nu is. In 2017, als Yvonne tachtig is, besluit ze, mede door het prikkelende enthousiasme van haar dochter Sophie, dat het tijd is om op zoek te gaan naar haar afkomst. Het enige dat de moeder van Yvonne achterliet was haar familienaam: Hertzberg.

De tekst gaat verder onder de video

#5. Mirador

Over vriendschap en intens geluk tussen blinde vrienden

De laatste film die wij aanraden is de eerste documentairefilm van de Uruguayaanse maker Antón Terni. Hij legt in Mirador de zijn personages met humor en liefde vast. De kadrering en cameravoering leveren beelden op die een speelfilmachtige kwaliteit geven.

Op het eerste oog lijkt de vriendschap tussen de 34-jarige Pablo, Valerio en Oscar normaal. Ze maken wandelingen, kamperen, gaan naar rockconcerten en hebben veel lol, al dan niet onder invloed van drank en marihuana. Wat hun leven bijzonder maakt is dat ze alle drie blind zijn. De minimalistische maar effectieve soundtrack maakt de wereld van de blinde vrienden bijna tastbaar. Het  is een realistische en poëtische film over vriendschap en de kleine momenten van intens geluk.

De tekst gaat verder onder de video

Human-documentaires op filmfestival Beholders

Naast het werk van internationale filmmakers zijn er op het festival ook drie Human-documentaires te bewonderen.

Zo zijn Dubbel Geluk van maker Esmée van Loon, Maalstroom van maker Misja Pekel en Spiegeldromen van maker Marjoleine Boonstra te zien. Alle genoemde films en meer zijn te zien op het internationaal documentairefestival Beholders in Meierijstad van 7 t/m 11 oktober. Meer informatie over het festival en de programmering vind je hier.

Dit is ook interessant